Pravé poledne

23. říjen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

O víkendu skončí letní čas. V neděli ve tři ráno se hodiny posunou o 60 minut zpět, čímž se vrátíme k našemu středoevropskému času.

0:00
/
0:00

Ten, kdo bude v noci na neděli spát, bude moci spát o hodinu déle a třeba tak aspoň částečně dohnat spánkový deficit. Kdo bude v té době v práci, bude mít o hodinu delší směnu. Naopak ten, kdo bude cestovat vlakem, bude v cíli o hodinu dříve, pokud ho ovšem železničáři nenechají někde onu hodinu čekat. Poněkud zvláštně by i přesto dojel na určené místo včas. No a z rádia nám v tu noc dvakrát řeknou, že byly dvě hodiny. V nějakých barech se pak zákazníci mohou dožadovat prodloužení otevírací doby, pokud zrovna tam budou mít do dvou. A docela by mě zajímalo, co by mi tak řekli v hodinovém hotelu, kam bych ve dvě přišel a po 60 minutách se dožadoval vrácení peněz, protože jsou zase dvě.

V každém případě se čas vrací k normálu a citlivější jedinci, kterým letní posun vadí, si na půl roku oddychnou. Mě osobně se to netýká, protože vstávám i usínám každý den v jinou dobu, takže si toho v podstatě ani nevšimnu. Jen se budu pár dní divit, proč se tak brzy stmívá. A když vám u zpráv v 12 budu přát dobré poledne, tak nebudu kecat, protože opravdu bude pravé poledne.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.