Pravé svátky lupičů

22. prosinec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Před vánočními svátky každoročně stoupá počet loupežných přepadení. Čím to je, že zločinci berou trezory před Štědrým dnem útokem? Nepřipomínají tyto předvánoční aktivity zločinců Tarantinovské Historky z podsvětí?

0:00
/
0:00

V Bohumíně vykradl neznámý lupič trezor z prodejny bytového textilu. V Ostravě-Nové Bělé dva pachatelé přepadli se zbraněmi v rukou tabákovou firmu a odnesli si milióny. Podobné zprávy se před Vánoci objevují stále častěji. Nezvyklou statistickou křivku jsem si dlouho neuměla vysvětlit, dumám nad tím doma, když myji nádobí. Můj muž obhájce, který si předvánoční čas místo unavujícího uklízení krátí četbou knihy Dějiny Československa v datech, se nad mým rébusem jen usmívá. Jeho teorie je taková: i zločinci jsou jen lidé, a Vánoce jsou každý rok stále finančně náročnější záležitost, prostě těm lupičům prasknou nervy, nemají peníze na dárky, bilancují svůj ne moc úspěšný rok, popadnou pistoli a přepadnou první obchod, který jim přijde do cesty. Trochu to připomíná filmy Quentina Tarantina, ale zřejmě cosi pravdivého na tom bude, pomyslím si. A pouštím fantazii dál. Uhoněný lupič konečně své vynervované ženě přinese domů peníze na nákupy, za pár dní ho samozřejmě zatknou policisté, protože si v té rychlosti nestihl vzít rukavice a všude nechal otisky prstů. Žena se opět hroutí, ale lupiči konečně začínají pravé svátky. Snad v tom vězení bude mít konečně klid a nadlouho.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.