Prázdniny bez úhony

23. červen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už za týden skončí škola a začnou prázdniny. Čas dětských radovánek a dobrodružství. Prázdniny jsou ale také obdobím s velkým množstvím úrazů, které někdy - bohužel - končí tragicky.

0:00
/
0:00

Každý si určitě vzpomene, co dělal jako dítě o prázdninách. Každý určitě ve své paměti najde alespoň jednu historku, kdy dostal výprask nebo přinejmenším vyhubováno za nějakou klukovinu. Dnes úsměvná vzpomínka. Ale nemuselo to tak být, a proto také ten trest. Jako varování, výstraha.

Sám bych ve své paměti našel celou řadu zážitků, které zaváněly průšvihem. Ať už to byl tajný výlet do lomu - jako dítě jsem strašně rád lezl po skalách - nebo strkání klacku do vosího hnízda. Plavba na voru z polystyrenu napříč rybníkem, ačkoli jsem neuměl plavat, nebo zkoumání starých opuštěných stavení, kterým hrozí zřícení. A to nemluvím o skákání přes oheň, neumělém zacházení s nožem nebo sekerou, riskantní jízdě na kole, drobných pyrotechnických pokusech a spoustě dalších věcí, které mi dnes už přijdou jako slabý odvar. Při to všem se mi ale mohlo něco vážného stát.

Dětská duše lačná poznání a dobrodružství nedohlédne, možné následky si neuvědomuje. Ví, že oheň pálí, protože se ve dvou třech letech spálilo. Ale už ho nenapadne, že může při tajné hře se sirkami uhořet. Zrovna tak ho nenapadne, že se může na voru utopit, pokud se převrhne a neumí plavat. Věří ve stabilitu plavidla a své síly. Tak jako kdysi i já.

Stačí přitom tak málo. Dostatečně dítěti vysvětlit rizika a současně ukázat možnosti, jak bezpečně dobrodružstvím proplout. Malý dobrodruh si z toho určitě vezme mnohem víc než ze zákazu, nad kterým bude přemýšlet, jak ho obejít. Na rizika onoho podniku už ale nevzpomene.

Úrazům, nehodám a tragédiím asi nikdy zcela nezabráníme, ale rizika můžeme minimalizovat. Jde jen o to, jak se budeme dětem, vnukům či jiným svěřencům věnovat. Jaký jim připravíme program, nakolik je zabavíme, aby neměli ani pomyšlení na "své" lumpárny.

Přeji vám krásné prázdniny plné bezpečného dobrodružství bez úhony.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.