Před mikrofonem to uměl báječně, ale web mu taky jde. Rozhlasák Ferda Tichý má padesát

Tiší, Roubalovi, Bělohlaví... se s dalšími rozhlasovými rodinami potkávali na podnikové chatě. Pak ty rozhlasové děti spolu kuly pikle už bez rodičů a některé se kolem rozhlasu motají dosud. Jak už to tak v životě bývá.

Na rozhlasové chalupě v Kunčicích pod Ondřejníkem se trávily dovolené a prázdniny nejen letní, ale také tradiční pololetní, jarní. A právě tam se v dávných časech rodiny Tichých, Roubalových a Bělohlavých se svými ratolestmi, shodou okolností samými kluky, nejednou sešly. A že to byly Perné dny...

Pak čas oponou trhnul, z chlapců se stali mladí mužové, láska k muzice a beatové především jim zůstala. Tak třeba Roubal Radek, Bělohlavý Václav mladší a Tichý František, řečený Ferda se písničkám Beatles, tu lásku podědili po otcích, věnovali docela intenzivně. Ferda se nápadně podobal Georgi Harrisonovi. A do role tohoto Beatla se vžíval do té míry, že si dokonce osvojil jeho půvabné pletení nohama na pódiu.

Odnikud sem

Dějiny se opět otřásly, opony přímo mizely včetně té železné, mladí mužové dozrávali. Jejich cesty se všelijak proplétaly, ba i rozcházely. Byli u toho i bývalí spolužáci nebo synové kamarádů otců. A v druhé půlce let devadesátých vznikla kapela – jak ji nazvat? Doors, tedy dveře, tu už byly, tak co Střechy? The Roofs! Bělohlavý Vašek mladší, Zagora Petr mladší zvaný Pirma, Korec Milda mladší a k nim posléze i Tichý Ferda. Při nahrávání alba v roce 1998 se k nim na klávesy přidal dokonce Figar Vláďa mladší. Ve studiu Radima Pařízka; na toho od letošního jara jen vzpomínáme.

Čtěte také

Album mladých mužů neslo název Odnikud sem, což nás přivádí k reálnému životu. Mladí mužové se oženili, dostudovali, uchytili, František Tichý, protože o něm je dnes především řeč, nastoupil – věren rodové tradici – do ostravského rozhlasu. Jako zpravodajský redaktor a hlasatel, často ovšem zasahovaný „smíchovým bacilem“. Takže není divu, že se ochotně účastnil i zpráv silvestrovských.

Dlužno říct, že Ferda Tichý dokázal u podobných situací zachovávat až téměř do konce kamenný výraz, čímž svým protějškům u vysílání klidu zrovna nepřidával. A to nejen při zprávách silvestrovských. A tak mikrofon vyměnil za tvorbu webových stránek Českého rozhlasu Ostrava.

Františka Ferdu Tichého bych stejně nejradši slyšel přes mikrofon, to uměl úplně báječně. Třeba se dočkáme, vždyť má teprve 50. Všechno nejlepší, Ferdo. Tady, tam a kdekoli!

Spustit audio

Související