Staněk, Hranický, Nohavica, Šmída... Ale dnes hlavně asi Vlastík Šmída. Má padesát, tak vše nej!

Popřejeme hned k několika narozeninám. U některých už bohužel jen do nebe, u jiných to bude veselejší. Všichni jsou ale nějak spojeni s ostravským rozhlasem.

Dnes popřejeme hned k několika narozeninám. Pavel Staněk, který řídil kdysi dávno Ostravský rozhlasový orchestr včetně autora úpravy lidové písničky o tobě, můj koníčku, co mají Tóny za znělku, klavíristy Vladimíra Figara, se právě dožil 94 let!

Další výročí si bohužel musíme jen připomenout – 6. června by měl 70 Stanislav Hranický, výrazný zpěvák, který začínal ve skupině Majestic, a podstatnou část svého života spojil s rockovou skupinou Citron. Pár kousků ale natočil i s ORO. V roce 1982 pod taktovkou Jiřího Urbánka třeba ptákovinu Vlastimila Kučaje s textem Jaromíra Nohavici (ten má narozeniny právě dnes – pozn. red.) Šípková Růženka. Tu ztvárnila Boženka, později Barbara Lišková, a s rockerem Standou Hranickým prokázala i komediální talent, jak uslyšíte v našem pořadu.

A 6. června 1971 se narodil Vlastimil Šmída. Jeho maminka byla školnicí na lidušce jen přes dvorek sousedící s ostravským rozhlasem, tatínek, strojník na dole Petr Bezruč, hrál výborně na tahací harmoniku, a Vlastík tak nasával muziku od raného dětství.

Čtěte také

Brzy ji začal i ze sebe vydávat, a moc dobře, s generačními druhy Michalem Žáčkem, Patrikem Benkem a dalšími třeba ve skupině The Gizd Q. Pod patronací Borise Urbánka  v červnu 1999 na terase ostravské radnice. Vlastík Šmída u klavíru s Michalem Žáčkem se saxofonem svůj opus, jehož část uslyšíte v tomto pořadu, nazvali Outloň váhavý. To je druh poloopice pohybů velmi úsporných...

Vlastimil Šmída se stal brzy výraznou postavou nejen ostravské jazzové scény, ať už jako kapelník Big Ostrava Bandu, nebo jako žádaný sólista – u kláves nebo s trumpetou. V roce 2000 si pohrál se syntezátorem při natáčení cédéčka Jiří Urbánek Bandu s Danou Vrchovskou, pochopitelně v našem Studiu 1.

V závěru se vrátíme ke vzpomínkám na Stanislava Hranického, co by měl právě 70. Zpěváka především rockového, ale zároveň schopného vyjádřit nejjemnější odstíny hudební i textové. Píseň Jiřího Zmožka a Michala Bukoviče natočil se skupinou Citron v ostravské jedničce v červnu 1983. Jenom já smím.

Spustit audio

Související