Před rokem zahynulo ve Stonavě 13 horníků. Obec připomene jejich památku

20. prosinec 2019 05:20

Je to přesně rok od neštěstí na Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku. Výbuch metanu nepřežilo v podzemí 13 horníků. 12 Poláků a jeden Čech. Největší důlní neštěstí za posledních 20 let bude ode dneška přímo ve Stonavě připomínat žulová plastika ve tvaru slzy.

Na to, co se stalo před rokem 800 metrů pod zemí, se nedá zapomenout. Těžko se s neštěstím smiřuje vdova po jednom z polských horníků. „Taková náhlá smrt velmi bolí. Šel jen do práce a už se nevrátil,“ říká. Myslela si, že byla vždy připravená na to, že se něco takového může stát, ale od chvíle, kdy se její muž z práce nevrátil, cítí velkou bolest.

Dnešní pietní vzpomínka ve Stonavě bude velkým setkáním horníků, pozůstalých i záchranářů. Ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz odhalí žulovou slzu v centru obce. Stonavské zvony zněly pro oběti neštěstí už několikrát. A zazní i dnes.

Dnešní pietní vzpomínka ve Stonavě bude velkým setkáním horníků, pozůstalých i záchranářů

Gabriela Slavíková, státní zástupkyně, potvrdila, že vyšetřování výbuchu stále pokračuje. Čeká se na zprávu o možném porušení pracovních předpisů a hlavně zásadní posudek v oboru těžby uhlí, měl by být hotový v lednu. Právě ten by měl objasnit skutečnou příčinu výbuchu metanu. Neštěstí vyšetřuje společně i polská strana.

Neštěstí v Dole ČSM-Sever se stalo loni 20. prosince v hloubce kolem 880 metrů pod povrchem. Vybuchl tam metan, zahynulo 13 horníků – 12 Poláků a Čech. Deset havířů bylo zraněno. Těla posledních obětí se podařilo vynést na povrch až v květnu.

autor: mrk
Spustit audio

Související