Před soudem stanulo 15 frýdecko-místeckých radních. Kvůli zakázkám

1. prosinec 2015
Zprávy , Zprávy

O více než šest milionů korun měli připravit město bývalí i současní radní Frýdku-Místku. Podle obžaloby schválili v roce 2010 předražené zakázky na čištění a hloubení příkopů. Hrozí jim až deset let vězení. Politici ale vinu odmítají a tvrdí, že vybrali tu nejlevnější nabídku.

Lískovec, Chlebovice či Skalice, to jsou části Frýdku-Místku, kde se po povodních čistily příkopy. Každý metr přišel město na nejméně 1500 korun. „Je to evidentně předražená cena. Mimo jiné už i z toho, že rok předtím se to zadávalo čtyřikrát levněji,“ říká státní zástupce Ladislav Hradil.

Podle něj město raději draze platilo soukromým firmám, než aby využilo vlastní technické služby. „Předmětem činnosti je mimo jiné údržba komunikací. Této společnosti to nezadávali, tuto společnost ani neoslovili, ale postupovali tímto jiným způsobem,“ dodává státní zástupce.

Celkem se jednalo o šest zakázek. U tří figuroval také tehdejší radní a nynější zastupitel Ivan Vrba (KSČM). „Ve spěchu to nebylo, měli jsme možnost si materiály prostudovat předem a myslím, že ta cena odpovídá, jak jsme to schválili,“ říká Vrba.

K soudu dorazil i primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD). Tehdy působil jako náměstek primátora. „V trestním spise jsou tři znalecké posudky, z toho dva říkají, že žádná škoda nevznikla. Pouze jeden policejní, který sám o sobě tvrdí, že je nekompletní, říká, že cena obvyklá to není,“ dodává Pobucký.

Podle bývalé primátorky a senátorky Evy Richtrové (ČSSD) žaloba zpochybňuje celý systém, kdy rada hlasuje na základě předložených materiálů. „Na ten výsledek toho našeho projednávání budou čekat všichni, protože to není jen o Frýdku-Místku, to není jenom o zastupitelích města, ale může to potkat kohokoliv z těch 6252 obcí,“ dodává Richtrová.

Podklady pro radní připravoval vedoucí odboru dopravy Miroslav Hronovský. Ten se ale odmítl vyjádřit.

Patnáct obžalovaných teď postupně před soudem vypovídá. Líčení je naplánováno až do čtvrtku.

autor: iha
Spustit audio