Předvánoční úklid

7. prosinec 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Většina z nás - ne-li všichni - myslí v těchto dnech asi ponejvíce na Vánoce. Je s tím spojena spousta věcí. Přípravy jsou náročné a mnozí této "zaujatosti" mohou využít.

0:00
/
0:00

Blíží se Vánoce. Hospodyňky doma pečou cukroví, roste nákupní horečka, rabujeme účty a přemýšlíme, čím udělat svým blízkým radost. Mnozí z nás také uklízejí.

Zvláštní formu úklidu ale tento týden zvolili lidovci, když usoudili, že jejich předseda Jiří Čunek může zpátky do vlády. Nikdo mu nic nedokázal, je tedy čistý. Máme uklizeno, řekli si asi. No, nevím. Nějak se mi ten jejich "vybílený" předseda nepozdává. Lidé mají sice zpravidla krátkou paměť, ale až tak?!

Nadšení ale neprojevují ani koaliční partneři. A není se čemu divit. Já bych také uklízel jinak. Rozhodně bych svůj drahocený křišťál nevracel na místo dřív, než vysavačem zvířený prach sedne.

Lidé sice mají před vánočními svátky zpravidla úplně jiné starosti než personální obsazení vládních pozic, ale tak hloupý či lhostejný k postupu lidovců snad nemůže být nikdo. A až se budou v příštích volbách nadělovat křesílka, aby se pak ona strana nedivila, že toho pod pomyslným stromečkem moc nenašla. Pokud vůbec.

To teď ale před Vánoci lidovce zřejmě vůbec netrápí. Kdoví, nač mysleli, když pro návrat pana Čunka zvedali ruku. Na Ježíška? A na kterého?

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.