Překážková dráha

21. leden 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Lyžaři se radují, jásají, skáčou do stropu, žhaví své žehličky a vybírají nejvhodnější vosky. Motoristé, pokud nejsou výrazně sportovně založení, lomí rukama a také stěrkami na led. A chodci? Ti potichu či nahlas úpí na překážkové dráze zvané chodníky - a mrštně se vyhýbají ledovým Damoklovým mečům - tedy rampouchům.

0:00
/
0:00

Letošní zima se radnicím v Moravskoslezském kraji docela pořádně prodraží. Nejprve osamělé vločky, pak shluky, chuchvalce a pak doslova kusy sněhu řítily se nemilosrdně v posledních dnech nejen na Českou republiku.

Občané trpělivě pobíhali s hrábly a košťaty, naivně se domnívajíc, že čím dokonaleji večer odmetou schody, chodníky, cestičky či auta, tím snadněji je ráno dočistí - dočista. Nebeská stavidla se ale zřejmě zasekla a tak teď máme aktuálně všude pořádné hromady sněhu. Cestáři všem sice tvrdili, že se letos zaskočit nenechali, leč při takových přívalech bylo odklízení nad jejich síly a některá místa po několikerém promrznutí připomínají testovací dráhy pro tanky a vojenské transportéry. Automobilistům pak z kol jejich dopravních prostředků vyrábějí pomocí nečekaných děr čtverce.

Ovšem, kvůli kalamitě se pozapomnělo na chodníky, které mnohdy jakoby vůbec neexistovaly. A ještě i dnes, kdy už sněží spíše jen mírně, jsou místy naprosto neschůdné - vytvořila se na nich čvachtavě sypká vrstva čehosi nechutně nahnědlého, co chodce mění v akrobaty. Nejhorší je tento fakt pro důchodce a zdravotně postižené spoluobčany, kteří buď chůzí velmi trpí, anebo jsou odříznuti zcela.

Kvůli finanční krizi města šetří, kde se dá, a například Ostrava uspoří 52 milionů korun tím, že neuklízí všechny své komunikace, ale vyrobila si speciální mapu, do které jí městské obvody zaznačily méně využívané cesty a chodníky, a také - parkoviště. Bohužel se stalo, že zasypána sněhem tak mnohdy skončila i vyhrazená místa pro invalidy.

Věc má naštěstí dobrý konec - obvody nakonec vyslyšely volání občanů, a co je potěšující, svou roli v tom sehrála i reportáž Českého rozhlasu Ostrava. Doufejme tedy, že počasí se poněkud umoudří, a případného sněhu nám nadělí už jen tak akorát.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.