Premiér Fischer a Jerzy Buzek navštívili obce zasažené povodní

22. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Premiér Jan Fischer a předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek navštívili na severní Moravě obce nejvíce zasažené povodní. Při krátkém setkání mluvili i o možné finanční pomoci z evropských zdrojů.

Premiér Jan Fischer se dnes osobně podíval do Bohumína a Karviné, kde navštívil několik zaplavených objektů. Mluvil i s lidmi a hasiči, kteří odklízeli následky povodní.

„Viděl jsem tady úplně vyplavenou, zdevastovanou hospodu, kde by spíš samozřejmě mělo téct pivo, a ne tolik vody. Na druhé straně, ti lidi byli nesmírně odhodlaní, to je velmi dobré. A co je velmi důležité, že skutečně dobře se projevil celý integrovaný záchranný systém,“ uvedl premiér.

Jerzy Buzek a Jan Fischer se shodli, že by se česká vláda měla pokusit získat na obnovu po povodních peníze z Fondu solidarity Evropské unie. Je ale třeba počkat na přesnější čísla.

„Záleží na tom, jak ty škody budou velké. Evropská unie vyplácí z Fondu solidarity až od určité úrovně ztrát,“ upozornil předseda Evropského parlamentu.

„V každém případě budeme v této věci kooperovat a jednat s Polskem, ale také se slovenskými kolegy. Na takové jednání jsme připraveni,“ doplnil Jan Fischer.

V Moravskoslezském kraji voda přímo ohrozila přes dva tisíce lidí a jedna žena při povodních zemřela. Škody se zatím odhadují na 1,5 miliardy korun.

autoři: Michal Schoffer , mta
Spustit audio