Přílišná shovívavost

17. leden 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Ostravě najdete několik opuštěných stavenišť. Za ploty kolem lukrativních pozemků přitom už měly stát nebo minimálně růst slibované budovy s kancelářemi a obchody. Jinde se ještě ani nekoplo do země. A radnici to, zdá se, nevadí. Místo udělování pokut firmám ustupuje.

U náměstí Republiky měla stát nejvyšší budova ve městě. Místo mrakodrapu však v místě stojí jen plot a rozkopaný pozemek zarůstá plevelem. Také hotelový dům Jindřich měl jít, pokud si dobře vzpomínám, k zemi. Na jeho místě měla vyrůst taky poměrně vysoká, honosně vyhlížející budova. Stále tam ale stojí opuštěný šedivý panelák. Konečně - ani stavba Nové Karoliny neprobíhá úplně ideálně a bez problémů. A pak jsou i menší stavby, o kterých se momentálně nemluví.

Investorům, přestože podepsali nějaké smlouvy, ve kterých se k něčemu zavázali, ale zřejmě nic nehrozí. Město pokuty neuděluje. Spíše sankce promíjí a trpělivě čeká, až bude lépe. Primátor tento postoj hájí tím, že pokud by kompenzace město vyžadovalo, investor by je sice možná zaplatil, ale nic by nakonec nepostavil. A že prý by se to mezi investory rozkřiklo snadněji než pověst ženy, takže by prý do Ostravy nikdo nešel, protože při první komplikaci by s ním město zatočilo.

No, nevím. Spíš si myslím, že světová krize, která většinu staveb zastavila, jen ukázala, co stojí na reálných základech a co je jen spekulací developera. Nejsem si jist, zda skutečně ve městě potřebujeme tolik nových administrativních budov. Už tak dost, že město firmám pozemky připraví, jak se říká, na stříbrném podnose. Za městské peníze se zbourá stará stavba, místo se hezky vyčistí, přivedou se inženýrské sítě a případně se dají nějaké slevy či úlevy, hlavně ať tam někdo něco postaví.

Myslím, že lepší by byl přístup tvrdší. Jen ať se klidně rozkřikne - pozor, město je přísné. Nebojím se, že by o pozemky nebyl zájem. Jen zájemci by si dávali větší pozor a spekulanti by se mu obloukem vyhli. Co je lepší - spolehlivější investor s jasným cílem nebo spekulativní developer pohybující se na tenkém ledu?

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.