Přívaly sněhu ochromily dopravu v regionu

16. listopad 2007

Sníh, který v minulých dnech ochromil část České republiky, dorazil dnes v noci také na severní Moravu a Slezsko. I přes varování meteorologů se na nepříznivé počasí nepřipravili především řidiči kamionů a zablokovali některé důležité komunikace.

Už v noci měli hasiči napilno v Třanovicích na hlavním silničním tahu na Polsko. Ve stoupání se tam vzpříčil plně naložený kamion. Během dne pak záchranáři vyprošťovali z příkopů autobusy a také kamion uvízlý v kolejišti přejezdu v Příboře.

Doprava v zimě

Daleko vážnější ale dnes byla situace blízko turistického centra Ostravice. Na silnici I/56 v úseku Bílá - Staré Hamry uvízlo v koloně asi 50 kamionů. "Některé kamiony mají letní výbavu a jsou bez řetězů. Ten úsek by měl být do budoucna pro kamiony bez řetězů uzavřen," popisuje situaci dispečer tamních silničářů Josef Šálek.

Hodinu po poledni se silničářům podařilo celý úsek zprovoznit. Ostatní části regionu žádné větší problémy neměly. Také bruntálští cestáři silnice v podhůří Jeseníků zvládali. "Silnice první třídy jsou holé, mokré, po chemickém posypu. Dvojky, trojky jsou s uježděnou vrstvou sněhu krytou inertním posypem," říká dispečer.

Stabilizovala se také postupně doprava ve městech. Utišil se i vítr, takže starosti nemají ani energetici. Během dneška řešili jen asi dvacítku drobných výpadků na nízkém napětí.

Narozdíl od řidičů přivítali nový sníh milovníci zimních sportů. Už tento víkend se totiž v Beskydech rozjedou první vleky. Soláň startuje vlek Sever a dětský lanový vlek, rozjede se i jižní vlek na Lysé hoře.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu