Příznivci Leoše Janáčka zaplnili Hukvaldy

3. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Příznivci hudby Leoše Janáčka beznadějně zaplnili hrad Hukvaldy, kde začal prvními dvěma představeními mezinárodní hudební festival Janáčkovy Hukvaldy. Atmosféra byla podle pořadatelů i diváků díky vhodně zvolenému programu a příjemnému počasí výborná.

Na zahajovacím koncertu přednesl Janáčkův komorní orchestr pod vedením Zdeňka Dejmka pět skladeb, mezi nimi i Janáčkovu Suitu pro smyčce. Orchestr zahrál i skladby Mozarta, Čajkovského a Dittersdorfa.

Dnes budou od 18:00 hodin hlavními hvězdami Jitka Molavcová a Alfréd Strejček, kteří doprovodí svou recitací Janáčkovy skladby v představení Důvěrné listy Leoše Janáčka. Ve 20:00 hodin se můžou návštěvníci těšit na představení Její pastorkyňa v podání činoherního souboru Slezského divadla v Opavě.

Logo

"Její pastorkyňa v provedení opavského souboru bude bezesporu zajímavým projektem. Čerpá z podnětu Janáčkovy pastorkyně, avšak hudbu zpracovala Iva Bittová a Vladimír Václavek," upozornil dramaturg festivalu Igor Františák.

V dalších dnech bude k vrcholům festivalu patřit scénická středověká show se závěrečným ohňostrojem Carmina Burana, jež se na festivalu opakuje na vyžádání návštěvníků či koncert předního českého houslisty Pavla Šporcla. Festival Janáčkovy Hukvaldy zakončí 12. srpna Zápisník zmizelého.

autoři: čan , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio