Problém s trávou

26. červen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Největší ostravský obvod otevřel nový aquapark. Má to ale trochu nádech absurdního dramatu. Vodní areál je dostavěný, ale lidi z nejpočetnější městské části tam ještě nemohou. Přesto už někteří vodní radovánky okusili - a to právě při slavnostním otevření aquaparku, který je jinak ještě zavřený.

0:00
/
0:00

"Prosím tě, nezlob pořád, do akvaparku nemůžeš."
"Ale mami, vždyť už to je celé hotové."
"Nemůžeš, říkám."
"Ale mami, vždyť jsi slíbila, že když budu hodný, tak tam půjdeme."
"To ano, ale musíš to ještě vydržet."
"Ale mami, vždyť já jsem paní učitelce na konec školního roku ani nakonec s Červenkou nekoupil tu krysu ze Zverimexu, aby jsi mě tam pustila. Říkala jsi, že mě pustíš, když budu hodný a koupaliště bude dostavěné..."
"Jakou krysu? Já se zblázním, prostě už to dostavěné je, ale stejně tam nesmíš!"

Tak nějak by mohl vypadat rozhovor uřícené matky s vodomilným synem před novým aquaparkem největšího ostravského obvodu. Bazény jsou plné vody, tobogány a další atrakce lákají, vše se leskne novotou, jen brány vodního ráje jsou i v těchto vedrech stále zavřené. Problém dělá tráva. Nestačila totiž zakořenit, a tak se úředníci rozhodli, že tam lidi ještě nepustí.

Nechci se pouštět do odborných diskuzí nad kořenovým systémem trávy. Pravdou ale je, že nechat aquapark ve slunečných dnech zavřený je pro lidi stejná krutost, jako když před žíznícího postavíte orosenou sklenici limonády a pít mu zakážete.

Návštěvníci by však mohli z nezakořeněného trávníku udělat bahno a nový aquapark by hned poničili, to chápu. Co ale nepochopím, je, když pro jedny zákaz platí a pro druhé ne. Radnice totiž aquapark slavnostně otevřela pro pozvané V.I.P. hosty a těm vodní radovánky umožnila. Na nezakořeněnou trávu úředníci zřejmě na chvíli zapomněli. A děti ze 120tisícové městské části se na pozvané vybrané hosty mohly jen dívat skrz zavřenou bránu.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.