Problémy na jednokolejce ve Vřesině prý nebyly ojedinělé

16. duben 2008

Dnešní technická prohlídka vraků dvou tramvají, které se minulý týden srazily v Ostravě, definitivně vyloučila jako příčinu nehody technickou závadu. Podle drážních inspektorů tak příčinou tragické srážky, při níž zemřeli tři lidé a desítky dalších byly zraněny, bylo pouze selhání lidského faktoru. Potíže s křížením souprav na jednokolejce ale byly podle svědků dlouhodobé.

Českému rozhlasu Ostrava se podařilo získat svědectví mladé ženy, jejíž prarodiče jsou přímými účastníky nehody a teď leží s vážnými zraněními v nemocnici. Po jednokolejce podle ní cestovali často a nejednou byli svědky komplikací.

"Kolikrát se stalo, že tramvaje vyjely na tu jednokolejku a pak se uviděly, takže jedna tramvaj vycouvala a naštěstí nedošlo k žádné nehodě. Případně se stalo, že i sami cestující upozornili řidiče tramvaje, že ještě nepřijela ta druhá tramvaj, takže má počkat," řekla nám žena.

Bývalý ředitel Dopravního podniku Ostrava (DPO) František Vaštík prý o ničem nevěděl. Jeho slova jsou ovšem v rozporu s faktem, že řidiči byli sankcionováni za případy, kdy omylem na jednokolejku vjeli. "O tom problému nevím. Kdybych o tom ještě jako ředitel nějaké informace měl, určitě bych na to reagoval. Ale já o takové situaci skutečně nevím," řekl nám František Vaštík.

Cestující z páteční srážky tramvají by se mohli dočkat většího odškodnění, než jim zaručují pojistky. DPO teď podle primátora Petra Kajnara prověřuje rozsah zranění u jednotlivých pasažérů. Ve hře jsou i zálohy, které by lidem například co nejdříve pokryly náklady spojené s pobytem v nemocnici či ušlou mzdu. Žádné konkrétní rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Petr Kajnar si myslí, že by DPO měl s lidmi jednat individuálně: "Cestující dostanou odškodnění ze zákonného pojištění dopravního podniku, ale bude následovat jakási druhá část, kterou, abychom se vyhli soudním žalobám a jednáním, která by neprospěla ani jim ani nám, budeme se snažit ujednat nějakou přiměřenou náhradu."

Pravděpodobným viníkem páteční čelní srážky tramvají v Ostravě-Vřesině i nadále zůstává čtyřiadvacetiletý řidič, který na jednokolejku vjel a nepočkal na protijedoucí soupravu. Policie ho vyslechne zítra.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu