Prodloužená Rudná se otevírá. Dlouho očekávaná výpadovka na Opavu je hotová

19. prosinec 2019 04:30

Téměř 10 let čekali obyvatelé Ostravy na dokončení klíčové výpadovky z města směrem na Opavu. Stavba takzvané Prodloužené Rudné se na dlouhou dobu zadrhla na posledním krátkém úseku kvůli sporům s vlastníky okolních domů. Až letos na podzim se stavbaři na místo vrátili a dnes tudy projedou první auta.

„Budeme mít obrovský dárek pod stromeček. Když se tady na té cestě potřebujete posunout o kousek, o 50 metrů, tak nemáte šanci,“ popsal pan Vladimír za spoustu dalších lidí v Ostravě-Porubě. A za tisíce řidičů, kteří dojíždí do města. Každodenní dopravní zácpy, kolony, to vše kvůli tomu, že Prodloužená Rudná nebyla pořád dokončená.

Čtěte také

Spor o Rudnou byl komplikovaný hlavně proto, že šlo o nekonečné vyvlastňování věcných břemen. Nakonec se ale dohoda podařila a od září, kdy se začalo stavět na posledních několika stovkách metrů, bude dnes celý úsek provizorně průjezdný.

Jsou hotové i protihlukové stěny. Chybí jenom jeden most. „Ta lávka se kompletuje mimo. Přiveze se na místo a během jednoho dne se posadí na pilíře, které tam jsou. Uděláme z toho krásné časosběrné video,“ říká náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu Jakub Unucka (ODS).

„Potom samozřejmě ještě zbývají takové věci jako cyklistická stezka, ale to nebrání tomu, aby se po Rudné dalo jezdit,“ dodává Unucka.

Nejsledovanější nová silnice ve městě tak dneškem už nekončí v poli a vyzkouší ji první řidiči.

autor: mrk
Spustit audio

Související