Program za čtyři miliony má motivovat žáky k zájmu o řemeslo

30. září 2011

Moravskoslezský kraj chce získávat zájemce o řemesla už mezi nejmladšími žáky. Celkem 250 dětí ze základních škol proto pošle na tematicky zaměřené výlety do přírody nebo na exkurze do továren. Částkou 4,2 milionu korun mu na to přispějí evropské fondy. Jde o další formu podpory elektro a stavebním oborům, o které mladí lidé nemají zájem a přitom je po nich na trhu práce velká poptávka.

Hry, na jejichž konci je třeba funkční elektrický obvod nebo výrobek ze stavebnice, dají dětem více než půl roku výuky, pochvaluje si po prvních zkušenostech ředitelka školy ve Fryčovicích Alexandra Filarová.

„Připadalo mi, že je to hrozně fajn a že se navíc dostanou někam, kde budou jiní lidé, kteří jim to zprostředkují, že si to mohou sami osahat a mají na to čas a prostor,“ dodává ředitelka školy.

Už během prvních akcí se ukázalo, že děti předtím ani netušily, že by je něco takového mohlo bavit. A právě o zvýšení atraktivity perspektivních oborů mezi mladými lidmi jde především, vysvětluje náměstkyně hejtmana Věra Palková.

„Byli bychom rádi, kdyby žáci už na základních školách se seznámili s obory, ke kterým se nedostanou v praxi, aby potom měli představu kam směřovat své kroky po absolvování základní školy,“ dodává náměstkyně.

Kromě třídenních pobytů v Beskydech je pro žáky patnáci škol z celého kraje připraveno na šest desítek exkurzí, 30 besed s odborníky a soutěže.

„Jsou to žáci šestých, sedmých a osmých tříd, tedy těch, které jsou právě v rozhodovací době o tom, jak budou pokračovat dál na střední škole,“ upřesnila Petra Chovanioková, ředitelka krajské Agentury pro regionální rozvoj, která dotaci získala.

Dodala, že podobné aktivity budou pokračovat i v příštích letech. Už teď je zájem škol oproti letošnímu roku dvojnásobný.

Spustit audio

Více z pořadu