Projekt Důstojné stáří má bránit násilí na seniorech

15. listopad 2009

V Ostravě přibývají případy domácího násilí páchaného na seniorech. Nejčastěji jde o psychický nátlak a vydírání kvůli penězům, nezřídka provázené různými zákazy a bitím. Zabránit tomuto negativnímu jevu chce projekt Důstojné stáří, který připravila městská policie.

Záměrem projektu je poradit starším lidem, jak se domácímu násilí bránit. Největším problémem je, že se senioři stydí o svých problémech mluvit, říká strážník preventista Margareta Nosková. Jako například v nedávném případu, kdy dcera týrala svou starou a nemocnou matku.

"Ta babička měla modřiny, bylo tam fyzické násilí. Mívala zákaz koukání na televizi, musela provádět práce i úklidové, ač tomu její zdravotní stav bránil a pak za odměnu dostávala například jídlo," popsala Nosková.

Často se také stává, že děti brání svým starým rodičům chodit za vrstevníky. Odmítají jim kupovat léky nebo jim třeba nechtějí dát jídlo.

Nejdůležitější je, aby se starší lidé nezdráhali o svých problémech mluvit. Nejlepší je svěřit se třeba své kamarádce. "Protože ta osoba, která netrpí tím domácím násilím, má na tu situaci nadhled a dokáže se zorientovat v tom, kam zajít, kde to říci a jak pomoci té své kamarádce nebo kamarádovi. Proto jim radíme udržovat sociální kontakty," vysvětluje preventistka Nosková.

Dodala, že řada případů domácího násilí by se vůbec nemusela stát nebýt lhostejnosti okolí.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio