Propouštění v Tatře má být jen dočasné

9. říjen 2009
Zprávy , Zprávy

Většina zaměstnanců, které teď propustí kopřivnická automobilka Tatra, se může na jaře vrátit zpět. Vyplývá to z dohody mezi vedením firmy a odboráři. I když mezi zaměstnanci panuje strach o práci, přesto je atmosféra v automobilce spíše smířlivá. Od poloviny října odejde ze závodu postupně 550 lidí s pětiměsíčním odstupným.

Teď je to s výrobou špatné, ale od dubna by práce měla být, přeje si šéf tatrováckých odborů Pavel Baroň. "Budeme rádi, když to naběhne v průběhu příštího roku," říká.

Propuštění tak velkého počtu zaměstnanců je nutné, aby bylo vůbec možné firmu udržet v rozumných podmínkách, řekl nám personální ředitel Tatry Libor Bartoň. "Zakázky proti loňskému roku jsou o více než 50 procent nižší. Konec a začátek roku jsou vždycky slabší," dodal.

K čemu se tedy vedení automobilky odhodlalo? Propustí 550 lidí s výhodami z kolektivní smlouvy. Zároveň o pětinu klesnou platy a úvazky zbylým zaměstnancům.

Od druhého kvartálu roku 2010 práce bude, slibuje personální ředitel a píše se to i v dohodě s odboráři. "Dohoda bude dávat závazek zaměstnavateli přijmout část těch zaměstnanců zpět, a to za stejných podmínek, za jakých ti lidé pracovní poměr končili," upřesnil Bartoň s tím, že by mělo jít o témě tři čtvrtiny ze všech původně propuštěných

O zbytek nemám strach, říká ředitel novojičínského úřadu práce Zdislav Zima. "Ostatní zaměstnavatelé si ve svém portfoliu zaměstnanců vyberou raději tyto zkušenější, než lidi, které budou muset zaučovat," míní ředitel.

To, že vedení Tatry uzavřelo dohodu s odbory, přimělo odejít více než 500 zaměstnanců. Jinak by jich bylo podle odborářů nejvýše 20 procent.

Kopřivnická automobilka zatím nepotvrdila, že pro ni nové zakázky znamenají stoprocentní jistotu. "Ta výroba v příštím roce bude na úrovni letošního roku a to je, řekněme, pesimistický pohled. Optimisticky říkáme, že by to mohlo být lepší," uzavírá ředitel Bartoň.

autor: mrk
Spustit audio