Prostor před kinem Luna v Ostravě se mění

12. srpen 2015
Zprávy , Zprávy

Stavební práce před kinem Luna v Ostravě jsou teď zajímavější pro kolemjdoucí.

Dříve tam byl popraskaný asfalt a staré betonové květináče. Teď je u kina terén zvláštně vlnitý a také povrch, který tam pokládají stavební dělníci, je velmi neobvyklý. Připomíná trochu tartan. Ale nikde jinde v Česku ho zatím lidé nenajdou.

„Co tady jdu, tak koukám, co to bude,“ říká paní Eva, která bydlí hned za rohem a pozorně sleduje, co nového na stavbě zase přibylo. „Uvidíme, necháme se překvapit. Hlavně ať to máme pěkné.“

Jedním z pracovníků, kteří úpravy před kinem provádějí, je Tomáš. „To je nařezaná guma – obarvené a nařezané pneumatiky,“ prozrazuje.

„Je to velice hygienický materiál, hodně podobný tartanu, jen té vrstvy je opravdu hodně,“ vysvětluje starosta Ostravy-Jihu Martin Bednář (hnutí ANO). „Navíc tady bude řada vodních prvků, to znamená fontánky programované tak, aby ladily do hudby, která bude uvozovat právě promítané filmy,“ dodává.

Plocha před kinem už se pomalu rýsuje. Vlnitý terén má sloužit i jako plocha k sezení. „Žádná klasická lavička, ale celý ten předprostor nebude klasický a bude asi vyvolávat emoce, možná i negativní. Ale věříme, že hlavně ty pozitivní,“ doufá starosta.

Za úpravy prostoru před kinem Luna zaplatí radnice asi 17 milionů korun. Hotovy budou nejpozději v polovině září, kdy toto poslední klasické kino v Ostravě slaví 45. narozeniny.

Kino Luna v Ostravě-Zábřehu
autor: iha
Spustit audio