Protekční šílenci

21. říjen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Začátkem měsíce se u Petřvaldu na Novojičínsku stala dopravní nehoda, do které se zapletli řidiči předsedy vlády Paroubka. Při havárii do sebe narazila tři auta, která uhýbala vládním vozidlům. Policisté případ uzavřeli s tím, že nehodu způsobili havarující řidiči. Postupovali strážci zákona správně nebo jejich postoj zavání alibismem?

0:00
/
0:00

Zkuste si jako řidiči představit situaci, že po ránu jedete po hlavní silnici, kterou pokrývá slabší podzimní mlha. Najednou se proti vám vyřítí kolona vládních vozidel s modře blikajícími a houkajícími majáčky. Nic tak neobvyklého, protože jste zvyklí, že takto vás může překvapit sanitka nebo hasičský vůz. Co ale čekat rozhodně nemůžete je to, že se taková papalášská kolona proti vám žene skoro stopadesátikilometrovou rychlostí a navíc prostředkem silnice. Co uděláte? V pudu sebezáchovy uhnete ke krajnici a zpomalíte nebo raději rovnou zastavíte. Pokud chcete zůstat zdraví, moc jiných možností nemáte.

Přesně tak se zachovali i řidiči, kteří bezohledně jedoucí vládní koloně v nouzi uhýbali. Bohužel přitom do sebe narazili. Odnesly to naštěstí jenom plechy, šoféři byli v pořádku. Policistům se pak snažili vysvětlit, proč do sebe vlastně narazili. Marně. Strážci zákona měli jasno. Havarující řidiči nedodrželi bezpečnou vzdálenost mezi svými vozy. V opačném případě by prý do sebe určitě nevrazili. To je jedna pravda, ta uniformovaná. Selskému rozumu se ale vnucuje i jiná pravda. Nebýt zběsile jedoucích protekčních aut, žádná bouračka by nebyla. Policisté ale mají v rukávu další trumf. Vládní vozidla s blikajícími majáčky mají na nestandardní styl jízdy právo. Dobrá, pak ale přesně definujme pojem nestandardní styl jízdy. Vejde se do takových mantinelů rychlost 150 kilometrů v hodině prostředkem cesty v mlze?

Chápu, že pan premiér není řadový občan a potřebuje určité výhody pro kvalitní výkon své funkce. To ale ještě neznamená, že jeho řidiči můžou jezdit jako prasata. Do celé záležitosti se teď vložila opozice, která ji chce pohnat k Inspekci ministerstva vnitra. Jsem zvědavý, jestli tam její podnět skutečně skončí. A ještě více mě zajímá, jak se k němu inspekce zachová. Záleží totiž jenom na ni, jestli uzná za vhodné se takovým podnětem zabývat.

A jaký důsledek jsem z celého případu vyvodil sám pro sebe? Říká se, že dobrý řidič se pozná podle předvídavosti kolizních situací. Když tedy jako šofér uslyším houkačku, a je jedno jakého druhu, tak lehce přibrzdím a podívám se do zpětného zrcátka. Teprve jestli to bude možné, tak jsem ochoten i zastavit, protože o náraz zezadu fakt nestojím. A názor policie na takové počínání mě v tuto chvíli vůbec nezajímá.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.