Protesty proti cenám tepla ve Frýdku-Místku se přiostřují

20. září 2010

Několik desítek lidí dnes ve Frýdku-Místku protestovalo proti cenám tepla. Na mimořádném jednání zastupitelstva se chtěli dozvědět, proč městské společnosti Distep platí vyšší ceny, než je celostátní průměr. Radnici také přinesli petici proti jejich zvyšování. Zasedání trvalo mnoho hodin a mělo bouřlivý průběh.

Správce jednoho z domů ve Frýdku-Místku Lubomír Prokopec dnes přišel na radnici s jednoznačnou otázkou. Proč platí stále víc, když se svými sousedy investoval nemalé peníze do zateplení a dalších úspor.

„My jsme do toho investovali ze svých peněz víc jak 1,5 milionu korun. Dělali jsme to proto, abychom ušetřili a Distep nám to teď tímto způsobem kazí. V roce 1996 jsme mu zaplatili za těch 1800 gigajoulů 315.000 korun, ale v roce 2009 za 536 gigajoulů jsme mu zaplatili 296.000 korun. To znamená, on si snížil svůj zisk jenom na našem vchodě pouze o šest procent,“ vypočítává správce domu.

Ceny za jednotku tepla jsou ve Frýdku-Místku vyšší kvůli investicím firmy do úsporných technologií, vysvětluje zastupitel a zároveň člen představenstva městské firmy Distep Jaroslav Chýlek. Lidé ale prý díky tomu ušetří.

„Čili ten gigajoule není úplně správně srovnatelná jednotka. Lidé ve Frýdku-Místku platí méně za teplo, než se platí například v Havířově, kde je cena za gigajoule o 110 korun nižší,“ říká Chýlek.

Protestující lidé dnes na radnici přinesli také první podepsané archy petice. Úředníkům je předal Jaromír Půček, který chce sbírat další podpisy.

„K dnešnímu dni bych předal část petičních archů v počtu dvou tisíc kusů a samozřejmě petice pokračuje dál. Těch 30 procent ceny dolů je samozřejmě první nástřel, ke kterému bychom se chtěli dostat,“ dodává.

Petice vznikla v červenci. Vedení radnice ve Frýdku-Místku ji považuje za akci jedné z opozičních stran před říjnovými komunálními volbami.

Spustit audio

Více z pořadu