Proti plánovanému obchvatu Havířova lidé sepisují petici

29. květen 2019 15:54

Lidé v Životicích odmítají trasu plánovaného obchvatu Havířova. Bojí se, že je odtrhne od města a navazující dopravní stavby zvýší v městské části provoz. Tamní spolek proto organizuje petici, i když se obchvat teprve připravuje a podle magistrátu vůbec není jasné, jestli a kdy se vůbec začne stavět.

Kvůli plánovanému obchvatu Havířova vznikl v městské části i spolek Životice sobě. „Vadí nám výstavba toho koridoru, který Životice rozčtvrtí. Pak tady chtějí ještě postavit prodloužení Dlouhé třídy a ještě dalších obchvat směrem na Albrechtice. Takže vyzýváme město, aby přestalo tuto stavbu podporovat. Bojujeme proti tomu teď, nechceme bojovat, až se začne stavět,“ říká člen spolku Marek Hanák.

Proto se spolek rozhodl sepsat petici, kterou chce předat městu. Do září na ni chce až tři tisíce podpisů, aby měla pro vedení Havířova váhu. Podle náměstka primátora Bohuslava Niemiece (KDU-ČSL) je ale na veškeré protesty a připomínky ještě brzo. „Projekt je ve fázi záměru, ŘSD připravuje technicko-ekonomickou studii. Až ji budeme mít, budeme ji připomínkovat a věřím, že ŘSD nám vyjde vstříc,“ říká náměstek.

Spolek Životice sobě dlouhodobě plánuje i odtržení městské části od Havířova. Podle Marka Hanáka by pak měli větší pravomoc a třeba by stavbě obchvatu dokázali zabránit.

Spustit audio

Související