Protialkoholní vyhlášku porušily v Ostravě stovky lidí

17. květen 2009
Zprávy , Zprávy

Přes 22.000 korun vybrali ostravští strážníci za zhruba měsíc trvání nové protialkoholní vyhlášky. Místní úprava omezuje pití alkoholických nápojů na vybraných veřejných prostranstvích a za její porušování hrozí lidem finanční sankce.

Od poloviny dubna strážníci řešili v souvislosti s protialkoholní vyhláškou přes 600 případů. Policisté ne vždy porušení vyhlášky pokutují, v řadě případů vyřešili přestupek pouhou domluvou. Komunikace s lidmi je ale někdy složitá.

"V jednom případě museli strážníci dokonce sáhnout k použití donucovacích prostředků, když na ně zaútočila opilá žena, která odmítala rozumně komunikovat. Nakonec skončila na záchytce. Ale toto byla skutečně výjimečná událost," upřesňuje mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Kejdová.

Protialkoholní vyhláška platí v 18 ze 23 městských obvodů. Město totiž při její přípravě vyzvalo městské obvody, aby samy navrhly veřejná prostranství, na nichž požadují zákaz konzumace alkoholických nápojů.

K městským částem Ostravy, kde je vyhláška nejvíce porušována, patří především centrální Moravská Ostrava a Přívoz nebo Poruba. "Obecně platí, že strážník může uložit na místě pokutu do tisíce korun, ve správním řízení pak hrozí pokuta do 30.000 korun," dodala Kejdová.

autor: š.iva
Spustit audio