Provozovateli Dinoparku hrozí pětimilionová pokuta

30. duben 2010
Zprávy , Zprávy

Provozovatelům zábavního Dinoparku v Doubravě na Karvinsku hrozí až pětimilionová pokuta. Správní řízení proti nim vede Česká inspekce životního prostředí. Sankce hrozí provozovatelům například za chybné nakládání s odpadními vodami. Pochybení je ale více.

Inspektorům se mimo jiné také nelíbí, že areál vznikl v nesouladu s územním plánem. Obrátili se proto na kraj, aby prověřil, jak stavební úřad v Doubravě postupoval. Ředitel ostravské pobočky inspektorátu Karel Kozubek upřesnil, že kontrola odhalila řadu dalších nedostatků.

„Přečištěné odpadní vody byly vypouštěny vlastně prostřednictvím funkčního hydrogeologického vrtu přímo do podzemních vod, což je v hrubém rozporu s vodním zákonem,“ upozornil Kozubek.

Inspektoři provozovatelům vytýkají i to, že není nijak sváděna voda z velkého parkoviště před areálem. „Další nedostatek - odpad od umyvadla v budově - opět voda byla svedena hadicí do podzemí,“ dodal inspektor.

Provozovatel Jiří Machálek určitá pochybení připouští s tím, že v některých případech už byla učiněna náprava. „Je to prostě vina všech těch okolností, za kterých stavba probíhala. Z velké části na tom mají zásluhu zákony a z velké části úřady. Všechny výtky, které k nám inspektoři měli, jsme napravili,“ ujistil Machálek.

autor: mik
Spustit audio