Průkopník Jágr

4. listopad 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jen pár dní před volbami do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu je tady něco, co Češi nepamatují - známá osobnost se postavila za velkou politickou stranu. Chce jí pomoci, aby získala volební body. O průkopnickém kroku hokejisty Jaromíra Jágra je dnešní poznámka.

0:00
/
0:00

Jaromír Jágr podpořil Občanskou demokratickou stranu a v Česku je z toho poprask - aby se taková celebrita postavila za politickou partu, to tady ještě nebylo. Slavný, bohatý a uznávaný hokejista se nechal vyfotit na předvolební billboardy společně se Středočeským hejtmanem Pavlem Bendlem.

Hejtman se převlékl do hokejového dresu a s Jágrem vytvořil nový úderný tandem, který chce na tenkém českém politickém ledě vyhrát. Jágr se netajil se tím, koho bude za dva dny volit. Světem protřelý útočník se jednoduše rozjel na bránu a soupěři tím vyrazil dech.

Že se známá tvář staví na jednu či na druhou stranu, to je na tuzemské politické půdě věc nová. Pokud se to dělo, byli to dosud spíš umělci - zpěváci či herci - kteří vystupovali na předvolebních mítincích. Dělali, co umějí - hráli či zpívali, a tím, kde vystupovali, jakoby mimochodem dávali najevo, za koho kopou.

Politická angažovanost Jaromíra Jágra, to je jiná káva. Jágr nebruslí na kladenském ledě se znakem "své" strany na triku. Zato doprovází hejtmana Bendla do televizního pořadu a promlouvá na nás z billboardů. Nedává svou podporu najevo jen tak mimochodem, ale naplno. Tak trochu americký model. John Kerry i George Bush se ve své kampani trumfovali, kdo na svou stranu získá kterou celebritu.

Možná není náhoda, že to tak udělal zrovna Jágr, který se vrátil z Ameriky.

autor: Jana Bohušová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.