Průmyslová zóna v Ostravě-Hrabové je zaplněna

24. květen 2006

V průmyslové zóně Ostrava-Hrabová začala stavba posledního velkého závodu. Už v prosinci tady začne vyrábět zahradní techniku americká firma Briggs & Stratton. Jde o investici za zhruba půl miliardy korun. Výrobní závod amerického investora zabere 10 hektarů a zaměstná asi 300 lidí.

Američané se v Ostravě chystají investovat okolo 600 milionů korun, což znamená první velkou investici firmy mimo území USA. "Bude to náš první závod v Evropě. Evropská poptávka po našich motorech neustále vzrůstá a tento nový závod nám umožní lépe naplňovat tyto požadavky," řekl novinářům Keith Paige, ředitel společnosti Briggs & Stratton pro region Evropa, Střední Východ a Afrika. Závod v Ostravě bude vyrábět benzinové motory do zahradních sekaček. Zahájení výroby v ostravském závodě se předpokládá počátkem příštího roku.

Průmyslová zóna (ilustr. foto)

Je to jednoznačně prestižní záležitost, která Ostravě velmi pomůže, myslí si náměstek primátora Petr Kajnar. "Mám radost, že je to firma ze Spojených států, že je to firma, kterou zná téměř každý. Ta značka je něco jako Hyundai. To, že tady v Ostravě bude Briggs & Stratton, má velký význam třeba i pro ostatní investory," dodal náměstek.

Zóna v Hrabové je v podstatě plná a ostravský magistrát si v budoucnu už dovolí mnohem odvážnější a pro město výhodnější postupy. "Město může mít odvážnější podmínky. Předpokládám, že podpis smlouvy se společností Hyundai udělal taky svoje, už nejsme bílé místo na mapě a hodnota ostravských pozemků jde nahoru," řekl primátor Aleš Zedník.

Mělo by se to týkat i cenových podmínek. Například metr čtvereční v zóně Hrabová město nabízelo pouze za přibližně sto korun. "V celé Hrabové se pohybuje cena, za kterou to investoři dostávají, mezi deseti a dvaceti procenty skutečné hodnoty pozemku," dodal náměstek primátora Petr Kajnar. To přispělo k tomu, že se hrabovská zóna stala velmi frekventovaným místem.

Na velký zájem investorů o Hrabovou reagoval také KODIS, který organizuje hromadnou dopravu. Změní se trasy autobusových linek číslo 35, 55 a 77. Pocítí to už od neděle především obyvatelé Staré a Nové Bělé anebo Proskovic. Příliv zaměstnanců do hrabovské zóny bylo nutné nějak vyřešit. "Navíc i jejich pracovní režimy jsou rozdílné, takže je zapotřebí, aby tato oblast byla obsluhována po celý týden, protože některé provozy jsou aktivní i o sobotách a nedělích," upřesnil Aleš Stejskal ze společnosti KODIS.

autoři: mrk , tif
Spustit audio

Více z pořadu