První bazén v Novém Jičíně patřil rodu Hückelů, který město proslavil výrobou klobouků

20. říjen 2020

Rok 1910 a Nový Jičín. Představte si, že patříte do slavné kloboučnické rodiny Hückelů a v krásném dni si vychutnáváte plavecká tempa ve zbrusu novém vyhřívaném bazénu. Hücklovo soukromé koupaliště bylo dokonce prvním ve městě.

Továrnický rod Hückelů proslavil Nový Jičín hlavně výrobou klobouků. Světoví byli ovšem Hückelové i v mnoha dalších ohledech. Jméno je spjato s automobilismem, cestováním, mecenášstvím a dokonce výzkumem vesmíru. Asi tedy nepřekvapí, že první novojičínský bazén měla právě rodina továrníků. Přetrval dodnes, i když nefunkční.

Pozůstatky bazénu rodiny Hückelů. Na snímku kurátor Muzea Novojičínska Radek Polách

„Bazén se nachází několik desítek metrů od vily inženýra Huga Hückela. Vily, která byla vystavěna podle projektů novojičínské stavební firmy v roce 1898 s drobnějšími úpravami v roce 1904,“ říká kurátor Muzea Novojičínska Radek Polách.

Čtěte také

Bazén byl na tehdejší dobu ve městě ojedinělý. Vybudován byl v roce 1910 jako malý plavecký soukromý bazén, dokonce s vyhřívanou vodou, což bylo velmi výjimečné.

„Předpokládám, že se na jeho realizaci podíleli i příslušníci rodiny Hückelů, kteří byli vystudovaní inženýři a kteří různé vychytávky rádi realizovali do praktického života. O realizaci tohoto bazénu se dokonce psalo i v prestižním vídeňském časopise architektů,“ dodává Polách.

Bodejť by neměl bazén, když měl raketu

„Rodina Hückelů udělala velké vychytávky a jeden z těch příslušníků – Ing. Hugo Hückel – byl velice významným inženýrem a konstruktérem. Podílel se dokonce na tvorbě první rakety na spalovací pohon, která vzlétla směrem do vesmíru. Jmenovala se Hückel 1 a byla takovým předchůdcem Apollo letů do vesmíru a také používaných bojových raket. Hückelové jsou průkopníky raketového létání,“ připomíná Radek Polách.

Jedna z Hückelových vil, kde dnes funguje mateřská škola
Spustit audio

Související