První hala je hotová. V logistickém centru v Mošnově najdou práci až tisíce lidí

21. červen 2019 06:20

U ostravského letiště v Mošnově v průmyslové zóně začalo fungovat nové logistické centrum. Během necelého roku tam dělníci dokončili první obří halu a rozestavěli další. V areálu už jsou první nájemci, kteří prostory využívají hlavně pro skladování zboží. Logistické centrum má po dokončení nabídnout práci stovkám až tisícům lidí. Celková investice přesáhne čtyři miliardy korun.

Nová hala má rozlohu přes 57 tisíc metrů čtverečních, dlouhá je víc než půl kilometru. A naproti už se staví druhá hala. „Celková rozloha areálu je 52 hektarů, po dokončení 234 tisíc metrů čtverečních skladových, výrobních a kancelářských ploch. K tomu kontejnerový terminál rozkládající se na ploše 50 tisíc metrů čtverečních,“ shrnuje investici do řeči čísel Petr Kalina, ředitel společnosti Concens Investments, která haly v zóně v Mošnově staví.

Toto centrum je podle něj v Česku výjimečné nejen tím, že umožní kombinovat silniční, železniční i leteckou dopravu. „My nabízíme něco jiného než všechny ostatní parky. Je tady spousta projektů, které vznikají na zelených loukách, zabírá se orná půda. To se v našem případě nestalo, historicky to bylo vojenské letiště,“ dodává Kalina.

Téměř novou železniční trať na letiště Mošnov chce hejtmanství nechat přestavět

Elektrická jednotka míří na mošnovské letiště

Jen zhruba tři desítky pasažérů za den jezdí vlakem na letiště v Mošnově. Přesto teď kraj připravuje dokumenty k další investici do kolejí za stovky milionů korun. Důvodem je zájem logistické společnosti o provoz nákladních vlaků do průmyslové zóny u letiště. Nedávno modernizovaná trať na to nestačí.

Pozemky pro stavbu společnost získala od města Ostravy, které zdejší průmyslovou zónu začalo připravovat před 15 lety. „Dnes jsou tady desítky firem, které se rozvíjí. Zaměstnáno je tady 4300 lidí a všechny firmy, co tady jsou, se rozšiřují do dalších etap. To znamená, že je to dobrá lokace. A věřím, že podobné to bude i u společnosti Concens respektive u jejího nájemce,“ říká primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Celé logistické centrum má být hotové v roce 2022. Podle kraje je to šance i na rozvoj ostravského letiště, které skomírá. „My v tom samozřejmě spatřujeme i šanci pro rozvoj letecké dopravy, protože právě nákladní doprava je to, co může pomoci rozvinout další dopravu, tedy osobní,“ upřesňuje moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Mezi první nájemce logistického centra patří například společnost DHL, Continental Barum, či firma vyrábějící filtry pro auta.

autor: iha
Spustit audio

Související