První kolo senátních voleb dopadlo nejlépe pro kandidáty ČSSD

17. říjen 2010
Zprávy , Zprávy

Ani jeden moravskoslezský kandidát se do Senátu nedostal hned napoprvé. Výsledky prvního kola doplňovacích voleb do Horní komory Parlamentu České republiky dopadly nejlépe pro sociální demokraty. Uspěli ve všech čtyřech moravskoslezských okrscích.

Český rozhlas Ostrava chystá se všemi finalisty závěrečné duely. Uslyšíte je v přímém přenosu v pondělí a v úterý vždy od 17:30 do 18:00, respektive od 18:05 do 18:30.


Volební obvod Ostrava-město

V Ostravě je to starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř, který skončil druhý za dosavadní senátorkou Lianou Janáčkovou za hnutí Nezávislí. Místopředsedkyně senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu dostala v prvním kole senátních voleb 24,73 procenta hlasů, Maštalíř získal 23,73 procenta hlasů.

Kandidát ODS Lukáš Ženatý skončil třetí se ziskem 15,8 procenta hlasů, Justině Kamené (KSČM) dalo hlas 12,4 zúčastněných voličů. Pátý byl Tomáš Čermák (TOP 09) s 11,8 procenta hlasů. Pod pěti procenty pak skončili Zbyněk Pražák (KDU-ČSL), Aleš Dobrozemský (Věci veřejné), Zdeněk Pavlíček (Suverenita) a Radoslav Štědroň (Senátor pro Ostravu). Vyplývá to z výsledků zveřejněných na serveru www.volby.cz.

Senátních voleb se na Ostravsku zúčastnilo 38,75 procenta voličů,. To je více než v předchozích volbách v roce 2004, kdy přišlo volit 29,16 procenta lidí.

Volební obvod Frýdek-Místek

Do druhého kola senátních voleb postupuje i frýdeckomístecká dvojice Petr Gawlas (CSSD) a Stanislav Czudek (Věci veřejné). Projektový manažer Gawlas, který je rovněž členem krajského zastupitelstva, získal 27,39 procenta hlasů, lékař a zastupitel Mostů u Jablunkova Czudek 25,55 procenta hlasů.

Třetí v senátních volbách v obvodu Frýdek-Místek skončila kandidátka ODS Dagmar Adamcová se ziskem 12,8 procenta hlasů, čtvrtý Igor Petrov (TOP a Starostové a nezávislí) získal přízeň 10,8 procent volících občanů. Pátý byl Miroslav Boublík (KSČM) s 10,3 procenty a Michael Trojka (KDU-ČSL) získal 5,4 procenta. Marian Kuš (Nezávislí) a Jan Szotkowski (Suverenita) skončili pod pětiprocentní hranicí.

Doplňovacích voleb do Senátu se na Frýdecko-Místecku zúčastnilo 44,81 procenta voličů. Je to více než v roce 2004, kdy byla volební účast 25,81 procenta. Před šesti lety vyhrál Igor Petrov, který tehdy kandidoval za SNK ED.

Volební obvod Nový Jičín

V Novém Jičíně vede Zdeněk Besta (ČSSD) nad Milanem Burešem (ODS). Pro bývalého poslance Bestu hlasovalo 22,21 procenta voličů, dosavadní senátor ODS Bureš získal 16,54 procenta hlasů.

Za dvojicí postupujících skončil Drahomír Strnadel (Naše Beskydy), kterému dalo hlas 12,3 procenta voličů. Čtvrtý byl Karel Kuboš (KSČM) s 11,5 procenta hlasů, pátá pak Sylva Kováčiková (Věci veřejné). Kandidát KDUČSL Jaroslav Šula získal 10,7 procent, jen o desetinu méně Miroslav Kobsa (TOP 09). Zdeněk Krajčír (Strana práv občanů - zemanovci) a Antonín Hrabánek (Suverenita) nezískali dohromady ani pět procent hlasů voličů.

Prvního kola senátních voleb v obvodu Nový Jičín se letos zúčastnilo výrazně více voličů než před šesti lety. Nyní přišlo k urnách 43,99 procenta voličů, v roce 2004 hlasovalo 29,13 procenta lidí.

Volební obvod Bruntál

V Bruntále s vysokou převahou nejlépe uspěl Jaroslav Palas (ČSSD), který se v druhém kole senátních voleb utká s Jiřím Žákem (ODS). Pro moravskoslezského hejtmana se rozhodlo 32,69 procenta voličů, obhájci senátorského postu Žákovi umožnil postup do druhého kola zisk 14,11 procenta hlasů.

Senátní volby po prvním kole skončily pro Vítězslava Maláče (KDU-ČSL), pro kterého se vyslovilo 13,4 procenta voličů, dále pak pro Miroslavu Hustákovou (nezávislá kandidátka), která získala 11,7 procenta. Pátý skončil Pavel Bačgoň (KSČM) se ziskem 11,6 procenta. Pod pětiprocentní hranicí pak skončili Jan Síla (nezávislý kandidát), Marián Olejník (TOP 09), Vilém Urbiš (Věci veřejné) a Alfréd Roik (Suverenita).

Na Bruntálsku se prvního kola senátních voleb letos zúčastnilo 39,82 procenta voličů, před šesti lety přišlo hlasovat 22,53 procenta lidí.


Čtěte také: V komunálních volbách uspěli v kraji nezávislí a sociální demokraté

autoři: tif , š.iva
Spustit audio