První nezaměstnaní nastoupili do veřejné služby

4. březen 2009
Zprávy , Zprávy

První pětice lidí si v Ostravě přivydělává v rámci veřejné služby. Jde o dlouhodobě nezaměstnané, kteří budou až do konce září uklízet pro slezskoostravskou radnici některé lokality v obvodu. Za třicet takto odpracovaných hodin měsíčně pak navíc k sociálním dávkám dostanou 500 korun. Lidem, kteří naopak nabídku radnice odmítnou, hrozí sankce.

Dům na Riegerově ulici v Ostravě. Oprýskaná omítka, vymlácené dveře, haldy odpadků okolo. To vše svědčí o tom, že jsme v problémové lokalitě. Vybydlené byty teď ale uklízí pětice nezaměstnaných. Dvě ženy a tři muži. Mezi nimi i pětatřicetiletá Simona, která je bez práce už deset let.

"Každá koruna je dobrá, ale raději bych měla nějakou stálou práci. Je to tady hrozné - smrad a prach, že se nedá dýchat. Ještěže jsme dostali roušky. Ale uklidit se to musí," říká paní Simona.

A jak slezskoostravská radnice vybírala lidi, kteří vykonávají veřejné práce? "Sociální odbor vytipoval lidi, kterých by se to týkalo. Při pravidelné návštěvě své dávkařky byli informováni o tom, že tato veřejná služba probíhá a na jejich rozhodnutí bylo, jestli do této veřejné služby nastoupí," popisuje Edita Vašková, koordinátorka činností v sociálně vyloučených lokalitách.

Slezskoostravská radnice si zatím práci nezaměstnaných chválí, hodnotit ale bude až na konci září, kdy projekt skončí. Na nedostatek zájemců si úředníci nestěžují. Už teď se jim přihlásilo 60 lidí. Podmínkou pro vyplacení pěti set korun ale je, aby klienti neměli žádné dluhy. Podobné kroky teď chystají i jiné ostravské radnice.

autor: mik
Spustit audio