Půda versus milióny

2. prosinec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Šance na příchod jihokorejské automobilky Huyndai do Nošovic na Frýdecko-Místecku se snižují. Své pozemky v budoucí průmyslové zóně nechtějí prodat starousedlíci ani místní zemědělské družstvo. Kraji tak reálně hrozí, že přijde o investici za zhruba 40 miliard korun. Zatím mu nepomáhají ani miliónové částky, které nošovickým občanům nabízí.

0:00
/
0:00

Pokud se podaří vykoupit všechny potřebné pozemky pro budoucího asijského investora, stanou se Nošovice obcí s největším počtem milionářů na kilometr čtvereční v republice. Tak pravil hejtman Evžen Tošenovský a není důvod mu nevěřit. Částky, které v souvislosti s výkupy půdy a nemovitostí v budoucí zóně létají vzduchem, berou dech.

Prozatím nejdražší smlouvu kraj uzavřel se spoluvlastníky 13hektarového pozemku, kteří dostanou vyplaceno skoro 20 miliónů korun. U dalších vlastníků půdy se dohodnuté částky pohybují od 300 tisíc do 12 miliónů korun. Domy se mají vykupovat za 1,5 až 7 miliónů korun. Tyto sumy jsou ale zatím pouze virtuální. Lidé je dostanou pouze tehdy, když k nim automobilka Hyundai skutečně přijde. A to se stane jen v případě, když s prodejem své půdy nebo domku budou souhlasit úplně všichni. A právě tady je zádrhel.

Nesouhlasí čtyři klíčoví vlastníci pozemků. Svorně tvrdí, že i kdyby jim kraj nabídl několikanásobně více, svá pole prostě neprodají. Půda, na které hospodařily celé generace jejich předků, je pro ně posvátná. Někteří z nich přitom odmítají s krajskými úředníky jakkoli komunikovat. S prodejem svých dvou pozemků zatím nesouhlasí ani místní zemědělské družstvo. To by se sice dokázalo pozemků vzdát a přestěhovat se jinam, jenže má úplně jiné představy o výši finančních náhrad za podobný přesun. 60miliónovou nabídku, kterou kraj považuje za vysoce luxusní, označuje za nedostatečnou.

Boj o půdu má tedy v Nošovicích různé podoby. Jedni dávají přednost vlastnictví půdy, jiní licitují o její ceně. Dohromady zabírají pouhých pět procent plochy budoucího areálu. Zbývajících 95 procent řeklo kraji ano. Jenže poměr 95:5 nestačí. Musejí souhlasit všichni. Jinak závratné peníze nebudou. A pětiprocentní menšina se tváří zatvrzele. Má na to právo, je to její nedotknutelný majetek. Jen jsem zvědav, jak bude oněch pět procent vysvětlovat zbývajícím 95 procentům, proč se z nich nestali milionáři. Pokud uvedená menšina na poslední chvíli nezmění názor, nebude mít další život v obci vůbec jednoduchý.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.