Pygmalion v podzemí

30. listopad 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nový vlastník OKD se pokouší získat důvěru horníků. Elegantní Zdeněk Bakala sfáral do podzemí, aby si získal sympatie svých pracovníků. Jeho předchůdce Viktor Koláček totiž v dolech dlouho pracoval a u havířů tím získal cenné body. Podaří se to i novému majiteli důlní společnosti?

0:00
/
0:00

Viktor havířině rozumí - tuto větu pronesenou typickým ostravským přízvukem jsem slyšela od horníků nespočetněkrát. Viktor Koláček mohl udělat co chtěl, ale jeho chlapi stáli vždy za ním. Jeho nástupce Zdeněk Bakala je tak skutečně v nelehké roli. Na finanční šachovnici se mu podařil excelentní šach-mat, koupil jednu z největších firem v zemi, aniž by o tom stát a ekonomický svět cokoliv tušil. Horníky však neobelstí tak snadno jako českou vládu - ostravský havíř je totiž jiné kafe. Bakala sice skutečně sfáral několik set metrů pod zem, po vyfárání, v montérkách s helmou na hlavě zdravil havířským pozdravem Zdař Bůh celý špinavý, ale marně. Horníci z dolu Paskov cedili skrz zuby své "je to vonící elegán z Prahy, a hlavně, aby nás neprodal".

Svým hrdinským sfáráním dál Zdeněk Bakala minimálně najevo, že si je ceny a semknutosti horníků vědom, ale vše nasvědčuje tomu, že se přepočítal. Horníka z Nohavicova rázovitého regionu jen tak lehce nedostane. Změnit se z elegantního muže, který si určitě nechává dělat manikúru, na zemitého chlapa, který se nestydí použít vulgarismu ani do televizní kamery, prostě nejde.

Změna opačným směrem, jak to dokazuje ve své hře G. B. Show, který z drzé květinářky udělal šarmantní dámu, možná je. Ale Pygmalion naopak nefunguje - alespoň v ostravském podzemí.

autor: ada
Spustit audio