Pylové zpravodajství: nadále dominuje bříza

23. duben 2008
Zprávy , Zprávy

Lidé, kteří jsou alergičtí na kvetoucí břízu, měli v uplynulých dnech velké potíže. Koncentrace tohoto pylu v ovzduší totiž i přes nepříznivé počasí dosahovala maxima, tedy zhruba tisíc pylových zrn na jeden metr krychlový. Podobné to bylo s jasanem, habrem, javorem a vrbou.

V plném květu jsou v těchto dnech ovocné stromy. Nejsou ale pro alergiky příliš nebezpečné. Z dalších alergenů byla zaznamenána pylová zrna jilmu, topolu, vzácně se vyskytují také zrna hmyzosnubných jarních bylin.

"Pro následující dny bude nejagresivnějším vzdušným alergenem pyl břízy. Ve vysokých koncentracích bude stále pyl jasanu a habru. Postupně bude přibývat pylu buku, na konci dubna začne jeho hlavní sezóna," upřesňuje mluvčí Nemocnice Třinec Lenka Franková.

Pylové zpravodajství připravujeme ve spolupráci s Nemocnicí Třinec a nabízíme vám ho v našich zprávách pravidelně každou středu ve 12:00 a v 15:00. Tentýž den ho do vysílání zařazujeme jako součást vstupu s meteorology v 17:20. Každou středu naleznete aktuální informace také na naší internetové stránce.

autor: š.iva
Spustit audio