Pylové zpravodajství: ubývá pylu trav a kukuřice

27. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Ochlazení v minulém týdnu lehce zbrzdilo pylovou sezónu. Hodnoty pylu v ovzduší by alergikům neměly způsobovat výraznější potíže. Postupně ubývá pylu trav i kukuřice, zrna jitrocele a šťovíku se objevují pouze v zanedbatelném množství.

"Na stejné úrovni se stále udržují pyly kopřiv a merlíkovitých. Naopak spóry venkovních plísní se udržují na extrémně vysokých hodnotách," upřesnila mluvčí Nemocnice Třinec Lenka Franková. Kromě sporadicky se vyskytujících pylových zrn nebezpečného pelyňku zachytila během víkendu třinecká stanice ojedinělá zrna velmi nebezpečné ambrózie.

Podle Frankové dojde v nejbližších dnech k prudkému rozvoji sezóny pelyňku jako typického alergenu pozdního léta. "Nadále očekáváme obrovské počty spór plísní," uzavřela Franková.

Pylové zpravodajství vám nabízíme v našich zprávách pravidelně každou středu ve 12:00 hodin, v repríze ho zařazujeme tentýž den jako součást vstupu s meteorology v 17:20 hodin. Každé středeční poledne naleznete aktuální informace také na naší internetové stránce.

autoři: mik , tif
Spustit audio