Raději vrtule...

29. únor 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Bruntálsko a Opavsko - to jsou místa v Moravskoslezském kraji, kde mají investoři zájem stavět větrné elektrárny především. Koneckonců - v pondělí a ve středu jsme na dané téma poznámky vysílali. A bude tomu tak i dnes. Autor poznámky se vám ale pokusí nabídnout jiný pohled na věc.

0:00
/
0:00

Mí kolegové se k větrným elektrárnám staví spíše odmítavě. Nelíbí se jim například lokality, ve kterých by investoři chtěli stavět. Konkrétně na Bruntálsku jde o okolí Slezské Harty. Mluví o vlivu na životní prostředí nebo se ptají, proč není zájem o jiné zdroje energie - slunce a vodu.

Já osobně jsem pro stavbu větrných elektráren. A také chápu, proč mají investoři v současné době zájem právě o vítr a ne o jiné obnovitelné zdroje energie. Náklady na stavbu stožárů s vrtulemi jsou nesrovnatelně nižší než třeba u solárních panelů. Také zdaleka nezaberou tolik místa a v podstatě se pak nemusejí hlídat - třeba před vandaly. Vliv na životní prostředí je minimální, pokud vůbec nějaký, pominu-li samotnou výstavbu.

Vodní energie potřebuje mnohem větší zásah do krajiny - nejlépe přehradu. A ta už stojí jiné peníze. A přestože jde také o čistou energii, vodní svět v daném toku hráz rozdělí a živočichové ztratí možnost migrace a pohybu. Nasázet do kraje vrtule je zkrátka nejjednodušší.

A pokud jde o ráz krajiny - zvláštní je, že na spousty vysílačů a antén v kopcích si nikdo nestěžuje. Některé dokonce slouží jako rozhledny a turisté je hojně navštěvují. O kráse některých bych přitom silně pochyboval. A co třeba přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně? Tato technická zvláštnost turisty do Jeseníků přitahuje a nikdo proti ní neprotestuje.

Raději vrtule v kopcích, než komíny uhelných elektráren.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.