Radim Sajbot: Fotbalové trapnosti

21. listopad 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dvě velké události zažil v minulém týdnu český fotbal. Na druhý pokus už vyšla volba svazového předsedy, kterým se stal jablonecký Miroslav Pelta a také to, že se česká reprezentace probojovala už popáté za sebou na mistrovství Evropy. Čekali byste, že se po těchto událostech bude moci tuzemský fotbal cítit jako jednoznačný vítěz? Nemůže.

Volbu svazového předsedy tentokrát ponechme stranou. Jakoby pan Pelta s cejchem cinklého jara neexistoval. Rád bych se totiž zastavil u návratu našich reprezentantů z Podgorici. Ano, tušíte správně. Konkrétně u jejich rozstříhaných obleků a oslavného tanečku a popěvku na téma, že bývalý reprezentant a trochu přisprostlý kritik naší fotbalové výkladní skříně Radek Drulák nemá, řekněme to slušně, přirození.

Rozumím slovům postupová euforie, která je vynásobená pocitem satisfakce, že se dílo podařilo i přes dvouletou kritiku odborníků i fanoušků. Jenže zde je největší kámen úrazu. Právě samotný postup na Euro měl potenciál na to být tím nejpádnějším zámkem na ústa kritiků. Elegantním, důstojným a reprezentativním. Ale naši fotbalisti svůj postup neustáli. Záměrně používám slovo fotbalisti a ne reprezentanti, protože význam slova reprezentant těmto hráčům zjevně uniká.

Upřímně se naopak klaním odvaze oněch tří statečných, kteří zůstali sami sebou a našli sílu se tomuto veřejnému představení svou neúčastí na něm vymezit. I když věřím, že i jich se dřívější ostrá a podle mě taky zbytečně sprostá slova Radka Druláka musela dotknout.

Ale ještě jednu věc svědčí o duševní nevyspělosti drtivé většiny našeho národního týmu. Přílet v rozstříhaných reprezentačních oblecích, Milan Baroš pochodující po Ruzyni v tangách a další, to byl také vše vypovídající obrázek. Jako země jsme sportovních triumfů slavili už hodně. A v případě Nagana i mnohem větších. A viděli jste Jágra a spol lítat například v trenkách? Ne. Ivan Hlinka se na nohou udržel a ostatní měli tolik soudnosti, že Slavomíra Lenera pustili z letadla, až když už se nikdo nedíval.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.