Radnice v Ostravě-Porubě se pustila do unikátní ekologické opravy

5. listopad 2010
Zprávy , Zprávy

Osmnáct lip v Ostravě-Porubě bude žít dál. Přestože jejich kořeny poničily chodník, který právě radnice začala opravovat. Úřad dříve čelil ostré kritice, že zeleň ve městě zamořeném smogem zbytečně kácí. Úředníci proto hledali způsob, jak chodník opravit a stromy nechat stát. Řešení našli - v zahraničí.

Na akrobaty se teď mění lidé, kteří vycházejí z domů na Náměstí Družby v Ostravě-Porubě. Ptáme se jich, jestli jsou rádi, že nepřijdou o majestátní lípy.

0:00
/
0:00

Dělníci teď pečlivě okopávají kořeny stromů, k zeleni ohleduplné opravy jsou náročnější.

„Kořeny se překlenují betonovými základy, na které se položí ocelové pozinkované rošty. Do nich se vloží zámková dlažba a nikdo nepozná, že pod ní je provedena biotechnologická úprava, aby kořeny zůstaly provzdušňované a dostávala se k nim voda,“ vysvětluje stavbyvedoucí Petr Kňura.

Radnice se inspirovala systémem používaným v Belgii a v Německu. „Je asi o 20 až 30 dražší než běžná oprava, na druhou stranu nemusí nastat takzvaná náhradní výsadba, protože ty stromy uchováme. Při náhradní výsadbě je samozřejmě vypočtená takzvaná ekologická újma, která by v tomto případě činila asi 2,7 milionu korun. Takto nás stojí celá rekonstrukce,“ dodává místostarosta Petr Mihálik.

Porubská radnice slibuje, že systém využije i při dalších opravách. Otázkou ale zůstává, jestli se inspirují ostatní úřady. Vzrostlé stromy stále mizí. Naposledy musely ustoupit lípy dlažbě a parkovišti v centru města.

autor: mik
Spustit audio