Radnice v Třinci zkouší novou kampaň zaměřenou na prevenci drog

6. červenec 2017

Strážníci v Třinci začali zájemcům vydávat testy na drogy. Měly by posloužit hlavně rodičům, kteří chtějí zjistit, jestli jejich dítě s drogami experimentuje. Test si mohou vyzvednout 24 hodin na služebně městské policie na Frýdecké ulici.

S ředitelem městské policie Josefem Kuźmou se jdeme podívat na testovací sady na drogy. „Máme je uložené na dispečinku, aby byly kdykoli po ruce, pokud si o ně někdo přijde požádat,“ říká ředitel.

Test je vlastně takový sáček s kontrolním proužkem, který se ponoří do skleničky s močí testované osoby. „Vyndá se to, nechá asi pět minut a podle návodu, který k tomu dáváme, si člověk vyhodnotí, zda je test negativní nebo pozitivní. Není problém, je to jednoduché,“ dodává Kuźma.

Zatím si pro test přišel jeden rodič, ale projekt je v samotném začátku. Policejní ředitel ujišťuje, že vydávání testů je zcela anonymní, nikoho se na nic nevyptávají.

Jednorázové testy umí odhalit nejčastěji užívané drogy, jako je marihuana nebo pervitin. „Chtěl bych upozornit, aby rodiče při prvním třeba pozitivním testu nepanikařili, protože i tyto testy můžou být nevypovídající. Doporučuji, aby si rodič tu situaci znovu prověřil,“ říká místostarosta Třince Radim Kozlovský (Osobnosti pro Třinec).

Například v Orlové minulý rok testovali žáky na drogy přímo ve školách, v Třinci sázejí na rodiče a výsledky slouží jen pro jejich potřebu.

„Očekáváme minimálně rok testování, zda-li ten projekt bude životaschopný. Ale pokud nebude o drogové testy zájem, pořád si myslím, že už samotná kampaň napomohla protidrogové prevenci,“ dodává místostarosta Kozlovský.

autor: iha
Spustit audio