Radnice v zaplavených oblastech posílají lidem první peníze

24. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Úředníci ze slezskoostravské radnice dnes začnou vyplácet první peníze rodinám, které postihly záplavy. Právě v této části Ostravy povodně napáchaly největší škody. Voda tam zatopila zhruba 100 domů a chat.

Hromady věcí před plotem, nánosy bahna a promáčené zdi. To je běžný obrázek zaplavených domů. Nejhůře postižením rodinám úředníci vyplatí až 40 tisíc korun. O něco menší sumy dostane zhruba dalších dvacet domácností.

Už dříve zatopené obce začaly vydávat potvrzení, které by mělo lidem zajistit pracovní volno. Pro zaměstnavatele je to doklad o nutnosti záchrany života nebo majetku konkrétního pracovníka.

Majitelé zatopených domů a zničeného majetku mají rovněž nárok na pomoc v hmotné nouzi. Musí se ale obrátit na sociální odbor ve svém městě.

Pomoc postiženým Ostravanům nabízí i soukromý sektor. Třeba Vítkovice nabízejí individuální pomoc. Mimo jiné formou výměny směn a podobně.

Další příklad - ArcelorMittal Ostrava. „Jednak mohou dostat neplacené volno na odstranění následků povodně a v souladu s kolektivní smlouvou jsme připraveni poskytnout jim i finanční pomoc. Kromě toho vedení společnosti rozhodlo, že těm zaměstnancům, kteří se jako dobrovolní hasiči podílejí na likvidaci následků povodní, poskytne dva dny volna s náhradou mzdy,“ dodává mluvčí Věra Breiová.

autoři: mik , lvi
Spustit audio