Regionální politici chtějí s premiérem jednat o zlepšení ovzduší

30. březen 2010

Dotace pro podniky na modernizaci výroby anebo mezinárodní tlak na Polsko. To jsou některé požadavky regionálních politiků, které mají pomoci se zlepšením ovzduší v Moravskoslezském kraji. Představitelé hejtmanství a ostravského magistrátu si začali chystat argumenty pro premiéra. Jan Fischer má do Ostravy přijet po Velikonocích.

Premiér Jan Fischer slíbil návštěvu Ostravska v lednu, v době, kdy koncentrace polétavého prachu v ovzduší třináctkrát překračovaly povolené limity a lidé v kraji se dusili.

Návrhů si místní politici podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka nachystali řadu. Nejzásadnější podle něj jsou peníze na ekologické investice, a to na veřejné i průmyslové projekty.

„Já to vždycky uvádím na příkladu tepla. Teplárna je schopna investovat miliardové částky do ekologických opatření, ale v samotném důsledku se to promítne v ceně tepla, kterou zaplatí občan. Proč tedy nevyužít evropských prostředků, které jsou k dispozici na ministerstvu životního prostředí a celou tu ekologizaci neurychlit bez nároku na růst cen energií," vysvětlil Novák.

Pomohly by i peníze ze Státního fondu životního prostředí, kam znečišťovatelé odvádějí poplatky, do regionu se ale zpět vrací minimum. Jde také o zrychlení budování obchvatů měst, ať už jde o Frýdek-Místek, Havířov, Karvinou a nebo o prodlouženou Rudnou v Ostravě. Hovořit se má také o dotacích na modernizaci autobusů pro hromadnou dopravu a třeba Ostrava chce prosazovat zrušení zpoplatnění dálnice D1.

„Co považujeme za podstatné, je taky jednání na mezivládní úrovni, protože Poláci dnes mají daleko menší limity, než jsou u nás. Do jisté míry můžeme doplácet na to, že jsme u nás tvrdší, chceme větší přísnost po firmách, které musí více investovat a jsou na tom konkurenčně hůř než v Polsku. Přitom Poláci nám to posílají," potvrzuje primátor Petr Kajnar.

Politici z ostravského magistrátu i z hejtmanství věří, že některá opatření by mohla fungovat už před zimou. Chtějí proto, aby se návrhy zabývala ještě Fischerova vláda. Premiér do Ostravy přijede pravděpodobně po Velikonocích.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu