Reklamy a poutače

12. říjen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Reklamy a poutače nás obklopují snad ze všech stran. Natrefíme na ně venku na ulici, v budovách, v dopravních prostředcích a také doma v poštovních schránkách. Některé jsou cílené dobře, jindy by se o tom dalo dost pochybovat.

0:00
/
0:00

Tuhle mi má přítelkyně řekla, že v brněnské MHD zahlédla výzvu k výměně řidičských průkazů. Shodli jsme se, že to jsou skutečně "dobře" investované peníze. Kolik řidičů, co denně jezdí všude autem, si to v té tramvaji asi přečte?

Takto špatně zacílených reklamních kampaní bychom určitě našli víc. Někdo to možná myslel dobře, ale netrefil. Nechci tady kritizovat práci reklamních agentur, které toto mají na starosti. Kolikrát si totiž spoustu "ptákovin" vymyslí sám klient. Že tak zbytečně vyhazuje peníze, mu zjevně nedochází.

Nad takovými reklamami se jen pokaždé pousměji, jinak mi nevadí. Což už se ovšem nedá říct o nešikovně umístěných panelech na fasádách starých domů v centrech měst. To mi přijde přinejmenším nevkusné.

Nedávno mě takto doslova pobouřila takzvaná stojka s nabídkou mobilních telefonů s růžovým logem nejmenovaného operátora a adresou jakési prodejny v Mariánských Horách. Ten poutač byl totiž umístěn poblíž tramvajové zastávky u Domu umění a zcela zastiňoval výhled na Úsvit, jak se jmenuje ono obrýlené dílo u Elektry. Nepochopím, že někdo něco takového mohl dovolit. Naštěstí už je ten poutač pryč.

Vím, že je reklama důležitá a v dnešní době asi i nutná, ale přeci jen - trochu míry, vkusu a střízlivého uvažování by neuškodilo.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.