Rekonstrukcí ostravského náměstí se zabývá protikorupční policie

28. duben 2010

Ostravská radnice se možná bude soudit kvůli rekonstrukci Masarykova náměstí. Pracemi se zabývá i protikorupční policie. Je totiž možné, že stavaři podváděli. Podle expertů použili jiný kámen, než měli.

Pevnou obuv zpravidla potřebují Ostravané, když chtějí za špatného počasí projít přes centrální náměstí. „V zimě to katastrofálně klouže,“ říká za všechny postarší paní. A právě kvalitou dlažby se teď zabývají elitní detektivové.

„Domníváme se, že ze strany určité osoby nebo určitých osob mohlo dojít k podvodnému jednání, protože provedení té zakázky neodpovídá zadání. Věc nyní studujeme a během několika dnů nebo týdnů rozhodneme o dalším postupu,“ říká mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek.

Policisté si u města vyžádali expertízu, která měla potvrdit, jestli stavaři použili materiál, jaký měli. A výsledek? S 95procentní pravděpodobností jde o jiný, mnohdy i s horšími vlastnostmi.

Podle náměstka primátora Zdeňka Trejbala ale město dostalo od dodavatele jiné dokumenty. „Město má všechny certifikace, které v době, kdy se to stavělo, odpovídají požadavkům toho stavebního kamene. Takže to v tuto chvíli stojí proti sobě,“ upozorňuje náměstek.

Radnice čeká na výsledky policejního šetření, je připravená rozpory řešit i u soudu. Za rekonstrukci centrálního náměstí zaplatila téměř 100 milionů korun, přičemž třetinu peněz stála samotná dlažba.

Náměstí opravovala firma Tchas, kterou mezi tím převzala společnost Eiffage Construction. Situaci její mluvčí Vladimír Razska komentovat nechce. „Pokud budou chtít nějaké podklady, budeme s policií spolupracovat. Zatím nás ale nikdo neoslovil, takže nevíme, proč bychom se k něčemu měli vyjadřovat,“ řekl mluvčí.

Závad je ale údajně na náměstí údajně více. Vyměnit se mají některé zasazené stromy a představitelé centrálního ostravského obvodu mluví také o předláždění některých částí.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu