Rekordy v konzumaci

25. srpen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jídlo může být pro někoho životní vášní, pro jiného zase každodenní nutností, nad níž si hlavu příliš neláme. Snad každý ale už někdy zažil pocit přejedení, když neodolal a naplnil žaludek až k prasknutí. Obvykle to není nic příjemného, jenže co když přesně toho máte dosáhnout a k tomu ještě v časovém limitu?


0:00
/
0:00

Soutěžení v pojídání všeho možného je oblíbenou součástí všelijakých festivalů či městských oslav. Já jsem se nechala inspirovat akcí, která se každoročně koná v kraji, odkud pocházím. Mám na mysli Vizovické Trnkobraní, k němuž neodmyslitelně patří také soutěž v konzumaci švestkových knedlíků. Tedy abych byla úplně přesná, jsou trnkové. Tento víkend jsem se po několika letech zase vypravila do vesnice známé produkcí typické valašské pálenky, abych na vlastní oči viděla vyhlášený souboj desítky jedlíků. I letos zvítězil favorit a několikanásobný šampión Kamil Hamerský, který do sebe za hodinu dokázal naládovat 130 kousků. Jeho osobní rekord je ale ještě o 61 knedlíků dál. Češi si ale libují i v mnohem větších bizarnostech. Závodí se například v pojídání utopenců, sekané, kynutých knedlíků, párků, tvarůžků či vařených a syrových vajec. V posledním případě držíme dokonce světový rekord. Získal ho před pěti lety Miroslav Helebrand, který na posezení vypil sto syrových vajec za necelých 10 minut. Podobná gastronomická klání mají svou tradici i v zahraničí. Třeba v New Yorku každoročně vyhlašují nejzdatnějšího pojídače hot dogů. Světové prvenství tam drží jeden Kaliforňan, jenž během 12 minut spořádal neuvěřitelných 66 párků v rohlíku. Pokud si ale myslíte, že jsou tihle nenasytové i pořádní pořízci, tak jste na omylu, svou štíhlostí jsou totiž vyloženě nenápadní. Takže dámy, až si někdy zase budete říkat, že do vašeho manžela, syna či vnuka to jídlo padá jako do bezedné jámy, vzpomeňte si na některého z dnes zmíněných pánů. K tomu totiž nezbývá než dodat, že je lepší šatit než živit.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.