Renáta Spisarová: Konkurence

17. říjen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Konkurenci ruce pozlatit - tuto starou pravdu si od 3. října říkají hlavně zákazníci Českých drah, konkrétně ti, kteří jezdí často trasu Ostrava - Praha a zpět Pendolinem. Mezi ně patří také autorka poznámky.

V září jsem takových cest podnikla šest a už mi to lezlo pořádně do peněz. Také to byl důvod, proč jsem se těšila na vlaky podnikavého Ostraváka pana Radima Jančury a měla radost z toho, jak všem transparentně dokázal, že České dráhy jsou předražené, minimálně o částku, kterou platí své nejvyšší manažery.

Ještě než vyjel první páně Jančurův vlak, který stál všechny zhruba polovinu ceny než oblíbené Pendolino i se zákaznickou kartou, dostala jsem, považte, od Českých drah ZDARMA ve druhé třídě vodu (až z Itálie) a noviny. A k tomu prohlášení, že to v žádném případě není reakce na konkurenci, co se služeb týká ve vlacích RegioJetu pana Jančury.

Téhož potvrzení se mi dostalo, když mi po zakoupení jízdenky do Ostravy téměř vnutily České dráhy na cestu Coca-Colu. Jízdenka mě sice pořád ještě stála i se zákaznickou kartou majlant , ale to víte, na lepší se dobře zvyká. Nicméně na mém rozhodnutí jezdit žlutými vlaky RegioJetu, pokud to jen trochu půjde, se nic nezměnilo.

Co už České dráhy po třech dnech jako reakci na pohyb Jančurových vlaků na trase Ostrava - Praha musely naplno přiznat, byla okamžitá sleva jízdenek, a to v jistých případech až o 50 procent z původní ceny.

„Namísto toho, aby dráhy představily zásadní zlepšení služeb pro cestující, přišly s úpravou cen,“ uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Podle něj jde zároveň o zneužití monopolního postavení drah a skutečnosti, že ČD dostávají dotace na provozování svých vlaků. Co na to antimonopolní úřad?

Dokud bude jezdit aspoň jeden konkurenční žlutý vlak, bude konverzace se zaměstnankyní ČD vypadat asi takto: „Potřebujete jet Pedolinem z Ostravy do Prahy? Ano, na internetu sice máme pro Vás běžnou cenu, ale proč byste ji platila: využijte akčních nabídek ČD Promo ještě lépe Sporoticket Česko. Ale jednejte rychle!"

Jak rychle, to mi už paní nebyla schopna říct, ale v každém případě to dlouho trvat nebude.

Dívám se na ceny a pan Jančura to umí ještě o něco málo levněji. To ovšem nemění nic na situaci, že aspoň na trase Ostrava - Praha mu České dráhy nečekaně vypálily rybník.

Že České dráhy od prosince zvýší ceny jízdného, to se už ví. O kolik, to nevíme. Víme je to, že díky konkurenci uměly den ze dne pořádně zlevnit. Ale až to pan Jančura vzdá, tak nám zákazníkům to České dráhy zase osladí, i bez té Coca-Coly.

Tak k přísloví Konkurenci ruce pozlatit přidám ještě jedno: Všeho do času - Pán Bůh na věky!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.