Renáta Spisarová: Ministerstva

16. leden 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dnešní poznámka míří na česká ministerstva, kterých máme momentálně čtrnáct. Nedávno se v naší společnosti mluvilo o jejich redukci.

Je to už více než týden, kdy politická strana Věci veřejné chtěla ušetřit nějakou tu miliardu tím, že by sloučila určitá ministerstva. Za svůj nečekaný nápad získali Véčkaři očekávanou sprchu hlavně od svých koaličních partnerů.

Co se jeví možná jako vedlejší fakt na této komické tahanici, jsou reakce ostatních politiků na ryze hypotetickou možnost některá ministerstva zrušit. Samozřejmě, každý z nich by nejraději zrušil to, kterému jeho strana nevládne.

Úsměv při poslouchání politiků mě ale přešel v okamžiku, kdy pan Přemysl Sobotka z ODS jen tak mimochodem jako reakci na výrok Věcí veřejných řekl, že si dovede představit zrušení například ministerstva kultury.

Ta vyřčená věta mi leží v hlavě. Rozpočet ministerstva kultury je sice na samém chvostu, ale každá miliarda a propuštěný státní úředník z populistického hlediska dobrý. Politicky je to ministerstvo vlastně nezajímavé, což dokazuje fakt, že o kandidátovi na post ministra se při nominaci současné vlády mluvilo až nakonec.

Každý ministr se snaží pro svůj resort vylobovat co nejvíc, takže jeden takový by ubyl, i když nová paní ministryně, jak se nechala slyšet, bude finance pro svůj resort hledat spíše uvnitř ministerstva. Kolegové ve vládě ji musí za to milovat. Bez ironie a dalšího komentáře.

Zpět k tématu: pokud by čistě hypoteticky se doopravdy zrušilo ministerstvo kultury, tak bychom přišli: o správu umění, kulturní výchovné činnosti, o správu kulturních památek, o správu pro věci církví a náboženských společností, pro věci tisku, včetně vydávání neperiodického tisku a jiných informačních prostředků, pro přípravu návrhů zákonů a jiných právních předpisů pro oblast rozhlasového a televizního vysílání, pro provádění autorského zákona, pro výrobu a obchod v oblasti kultury.

Jistě, ledacos by se přeskupilo na jiná ministerstva. Docela si dovedu představit, s jakou kreativitou by se na těchto „převzatých" správách podílel například takový ministr školství Josef Dobeš.

Pokud je v tuto chvíli ještě má informace aktuální, protože u politiků jeden nikdy neví, pan Přemysl Sobotka by rád kandidoval na prezidenta republiky v roce 2013. Už vidím, jak vystupuje z limuzíny během státní návštěvy takový nový prezident USA. Náš nový prezident mu ukazuje Pražský hrad, jdou spolu přes Karlův most, pozve ho DOXu či Národního divadla a poté v blízkosti Gehryho Tančícího domu budou diskutovat o slavných českých filmech, spisovatelích, České filharmonii či díle Františka Kupky.

Čím se budou chlubit generace našich příštích prezidentů, když něco jako je správa kultury a umění, nemusí vůbec existovat, to vážně nevím.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.