Renáta Spisarová: Vše pro občana

5. květen 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Přichází doba dovolených a s ní starost, zda máme platný cestovní pas. Rodičům dětí, kterým není více než 15 let, navíc přibyla jedna nepříjemná povinnost. Možná by tak nepříjemná nebyla, kdyby...

Když jsem vkročila do magistrátní budovy vyzvednout si svůj cestovní pas, napadlo mě, že tam má sraz nějaké hnutí za rodinu a její přátele. Až do druhého poschodí postávali nebo na schodech tu posedávali, tu polehávali dospělí s dětmi a mi se nechtělo věřit, že si jdou všichni vyřídit pas. V duchu jsem byla za frajerku a říkala si, milí spoluobčané, to já tady tedy čekat nebudu. Já už mám pas hotový a jeho převzetí bude trvat tak minutu.

Jak jsem se mýlila! Po čtvrt hodině jsem začala nervózně sledovat svoji číselnou řadu. Po půl hodině jsem zjistila, že mě neustále v té řadě někdo předbíhá. Děti poplakávaly, některé hrály na hoňku, dospělí šíleli a okny dovnitř pralo slunce. Dalších asi odhadem dvě stě lidí se do čekárny už nevešlo. Připadala jsem si jako na letišti při generální stávce. Tvrdě jsem si držela své místo na lavici a to už po hodině hypnoticky a s notnou dávkou adrenalinu sledovala každé bliknutí na displeji.

Přestala jsem chtít systému rozumět a tupě ve společném stádu čekala. Po 85 minutách jsem konečně přišla na řadu. Převzetí trvalo 50 vteřin. To jsem si tedy stopla. Vykročila jsem přímo k šéfovi oddělení panu Vladislavu Milotovi s otázkou, jak tedy funguje systém a co to má znamenat, že občan je nucen takto potupně čekat.

V kanceláři právě probíhala na to téma debata. „Mí lidí jsou tady od šesti rána." odpověděl mi bezradně. „Jsme tady pro celou Ostravu a všechny její obvody: osm kanceláří máme pro zřízení pasů a občanek, tři pro jejich výdej. Děláme, co můžeme. Před Vámi bylo od rána za ty dvě hodiny pro pas či občanku (a podíval se znalecky do počítače) 237 lidí. Mohla jste se taky objednat." Aha, blesklo mi hlavou, tak to jsou ti, co mě předbíhali. Objednaní.

„Systém, který funguje, je dán Ministerstvem vnitra, prosím, stěžujte si tam. My jej nedokážeme změnit a přizpůsobit tak vyhrocené situaci. A proč vznikla? Je před dovolenými a navíc nově DĚTI ZAPSANÉ V OBČANSKÉM PRŮKAZU RODIČE NEMOHOU TAKTO CESTOVAT DO STÁTŮ EVROPSKÉ UNIE. MUSÍ MÍT VLASTNÍ CESTOVNÍ DOKLAD. A to platí už od 26. června." Proto tolik mimin na chodbě, teď mi to došlo. A než je vyfotí, to taky musí trvat!

Při psaní této poznámky jsem zavolala objednávkový systém ostravského magistrátu. Nejbližší možný termín objednávky je 31. května. Takže pas byste mohli obdržet určitě do konce června. Že s rodinou už jedete dřív? Tak to doporučuji si vzít tu dovolenou hned. Dětem s sebou pořádnou svačinu a pastelky na kreslení a vyrazit na úřad. S heslem: Vše pro občana!

Spustit audio