Renovací ostravského Masarykova náměstí se asi bude zabývat soud

19. srpen 2010

Spory okolo Masarykova náměstí v Ostravě se vyhrocují. Řešit je bude pravděpodobně soud. Městu se tři roky po rekonstrukci nelíbí kvalita dlažby. Stavební firma ale reklamaci odmítá. Navíc si radnice nechala zpracovat po propadu hasičské cisterny geofyzikální průzkum, který ukázal, že ve dvou místech je zemina méně zhuštěná, než by měla být.

Použili stavaři při rekonstrukci Masarykova náměstí kvalitní kámen z českých lomů anebo levnější žulu z Číny? Na tuto otázku odpoví pravděpodobně až soud. Reklamace k nápravě nevede.

„Bývalá společnost Tchas, kterou převzala Eiffage Construction, říká, že materiály, které jsou tam použity, jsou v souladu s projektem. Samozřejmě my máme první znalecký posudek, který říká, že s pravděpodobností 95 procent to tak není,“ říká náměstek ostravského primátora Zdeněk Trejbal.

Společnost Eiffage Construction trvá na tom, že rekonstrukce byla v pořádku. Město podle mluvčího firmy Vladimíra Raszky náměstí nevyužívá, jak má. „Takže z tohoto důvodu odmítáme tvrzení města, že neseme odpovědnost za vady, které nám jsou vytýkány,“ upozorňuje mluvčí.

Geofyzikální průzkum ale ukázal, že na centrálním náměstí není problém jen s kvalitou dlažby. Podle odborníků jsou tam dvě místa, kde je méně zeminy a která by mohla být nebezpečná v případě výjimečných klimatických podmínek. Město chystá sanaci a následně chce hledat viníka, který dostane účet.

Podoba náměstí se nelíbí ani mnohým Ostravanům. „Mi se ta dlažba nelíbí. Zdá se mi, že není kvalitně udělaná,“ říká jedna z námi oslovených obyvatelek.

Lidé upozorňují i na nepořádek. Třeba mariánský sloup připomíná odpadkový koš, stejně jako okolí laviček.

Roční rekonstrukce Masarykova náměstí skončila v červnu 2007. Vydlážděno je téměř 10.000 metrů čtverečních. Renovace stála skoro 100 milionů korun. Opravami se kvůli možnému podvodu zabývá i protikorupční policie, která dosud nikoho v této souvislosti neobvinila.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu