Revitalizace svinovského uzlu potřebuje ještě 400 milionů

15. březen 2006
Zprávy , Zprávy

Nádraží - to je místo, které většina lidí uvidí jako první v místě, kam přijede. V Ostravě nejde nutně o hlavní nádraží, ale často o stanici ve Svinově. Město s ním má velké plány, svinovské nádraží se během let přemění v moderní dopravní uzel ve městě. Něco už změnilo, další opravy a výstavba se plánuje.

První část své revitalizace už má nádraží v Ostravě-Svinově za sebou. Historická hala je téměř opravená a stojí i její moderní skleněná přístavba. Městský architekt Jaroslav Sedlecký ale upřesňuje, že kvůli počasí chybějí ještě některé zajímavé prvky.

Logo

"Mimo jiné zahrnují taky dva bazény se stříkající vodou před hlavní vstupní skleněnou stěnou, což je takový elegantní architektonický prvek a ten, bohužel, ještě nikdo z Ostraváků vidět nemohl, protože v listopadu se to kvůli chladnému počasí už nedalo zprovoznit," vysvětluje architekt Sedlecký.

Už několik dní ale mohou cestující ve Svinově využívat nového parkovacího domu. Provozuje jej společnost KOMA. Pavel Kliment říká, že auta ukládá unikátní systém. "Je založen na tom, že zákazník přijede, odloží auto na předem připravenou paletu, odejde a systém ekologicky to auto zaparkuje tím, že nepopojíždí, jen pomocí svých mechanismů ho uloží tam, kam patří," doplňuje Pavel Kliment s tím, že kapacita parkovacího domu je 105 automobilů. "Garantujeme, že auto vrátíme nepoškozené, nevykradené a že na něj nepůsobí povětrnostní vlivy."

Další plány se Svinovem má město velké. Ze slov architekta Sedleckého vyplývá, že v budoucnu má být moderním a pro cestující pohodlným dopravním uzlem. "To je dokončení dopravního komunikačního systému na úrovni svinovského terénu, který by měl zahrnout vytvoření nové komunikace pod mosty, druhý autobusový terminál a propojení do ulice Bílovecké v prostoru za mosty, to znamená u Hornbachu. Kromě toho je důležitou součástí té druhé etapy celková rekonstrukce přestupního uzlu na mostech na Opavské ulici," vyjmenovává Sedlecký.

A kolik bude druhá část revitalizace stát? Podle projektu půjde zhruba o 400 milionů korun. Pokud město a kraj dají peníze dohromady, moderní svinovské nádraží bude hotové nejdříve za tři roky.

autor: mik
Spustit audio