Rodiče chtějí zabránit prodeji školy ve Vítkovicích

19. březen 2010
Zprávy , Zprávy

Rodiče žádají zastavení prodeje jedné ze základních škol v Ostravě-Vítkovicích. Budovy v Rostislavově ulici chce získat pro svou pobočku soukromé gymnázium a základní škola, kterou řídí v Praze Václav Klaus mladší. Městský obvod mu je chce prodat kvůli klesajícímu počtu žáků. Zabránit tomu chtějí především někteří rodiče.

„Je to hokejová škola se čtyřicetiletou tradicí,“ připomíná Martin Prosek. Absolvent školy, do níž posílá i jedno ze svých dětí, organizuje petici proti jejímu prodeji. Podepsalo ji už prý kolem 500 lidí. „Zřizovatel pro to, aby byla naplněna, neudělal zhola nic. Mám v hlavě takový plán, nějakou školu soužití s nadanými Romy, s rozšířenou výukou, třeba jazyků,“ dodává.

Rozhodnutí, že mladí hokejisté odejdou ještě letos na jinou školu navzdory původní dohodě bylo šokující. „Bylo nám slíbeno, že v té budově můžeme být až do roku 2015. Takže tato dohoda neplatí. Tím, že se to stalo tak rychle, neměli jsme šanci ty třídy vytvořit a proto jsme vlastně všichni bez práce,“ přiznává češtinářka Hana Kuřilová.

„Spousta věcí se mění ze dne na den, protože situace takhle nazrála. A jestliže nám najednou odejde sedmdesát osmdesát žáků, no tak co vám zbývá,“ reaguje místostarosta Ostravy-Vítkovic Petr Kutěj. Podle něj je prodej školy, na kterou obvod doplácel kolem 1,5 milionu korun ročně, nevyhnutelný.

Do budov, které potřebují opravy, už prý zájemce slíbil investovat kolem 40 milionů korun. „My jsme na to peníze neměli a město nám na to finance odmítlo dát, protože říkalo, že ta škola má v podstatě jednu třetinu dětí,“ dodal místostarosta.

Rodiče chtějí městu předat petici příští týden. Zastupitelé budou jednat o prodeji školy na svém zasedání koncem března.

Soukromé První obnovené reálné gymnázium a základní škola plánuje zahájit česko-anglickou výuku ve Vítkovicích v roce 2011.

Spustit audio